Preskočite na glavni sadržaj

HDD: Nagradu za životno djelo dobila Blaženka Kučinac

Nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva (HDD) za životno djelo dodijeljena je industrijskoj dizajnerici Blaženki Kučinac, a ususret Izložbi nagrađenih radova u Muzeju za umjetnost i obrt od 14. studenog, proglašene su i ostale godišnje nagrade Društva, prvi put online.
vrijeme: 12.11.2020.

Dosad prva žena koja je dobila tu nagrade, Blaženka Kučinac (1937.), među najproduktivnijim je hrvatskim produkt dizajnericama, u području dizajna namještaja.
Najveći dio karijere provela je u osječkoj tvornici namještaja Mobilia Ivo Marinković, a posebno se pamte njezine tri serije tržišno iznimno uspješne kolekcije Dnevne sobe Osijek, te nagrađivani Varijabilni sustav dječjeg namještaja Pipi.
Proglašenjem nagrada za najbolje radove na 11. Izložbi hrvatskog dizajna 19/20, prvoj u dosadašnjih 21 godinu koja se u cijelosti održava online, predstavljena je i selekcija s 35 radova koji će se izložiti u MUO do 5. prosinca, ali bez službenog otvorenja.
Uz osam studentskih i osam profesionalnih kategorija proglašena je Velika nagrada HDD-a, za rad koji je obilježio posljednje dvije godine u hrvatskom dizajnu - dobila ju je umjetnička organizacija Oaza za rad "MADE IN: Crafts and Design Narratives".
U Studentskoj sekciji, za Modni i odjevni dizajn, Nagradu je dobio rad "[HIDDEN]3" Mihaele Brajković, a Posebno priznanje "Modul" Alison Ivašić.
Za Dizajn u digitalnim medijima/dizajn interakcija Nagradu je dobio rad "Mjesto izvora" Tomislava Mravičića, a dva jednakovrijedna Posebna priznanja "Ctrl Shift — add-on za internetski preglednik" Elizabete Lončar te "3D vizualizacija u znanosti" Josipa Perića.
U kategoriji Prostorne i grafičke intervencije i sistemi, Produkt / industrijski dizajn Nagradu je dobio rad "Gasi – sustav za zaštitu od požara" Erike Filipan, a Posebno priznanje "Arhiviranje okusa – Okus priča" Paule Šantić.
U kategorijama Dizajn ambalaže i Cjeloviti projekt / proizvod nisu dodijeljene nagrade, dok je u kategoriji Koncept, inicijativa, kritički dizajn nagrađen rad "Terapino" Nikole Hegeda.
Posebno priznanje za dizajn ambalaže dobio je rad "San Servolo" Tine Božan.
Za Dizajn vizualnih komunikacija jednu nagradu su dobila dva rada, "Čovjek znači čovjek" i "Riah" Neve Marije Zidić, a Posebno priznanje "Niki mill" Tane Jeić.
U Profesionalnoj sekciji, za Modni i odjevni dizajn Nagradu je dobio rad "Sentiment 2" Nataše Mihaljčišin, za Dizajn u digitalnim medijima / dizajn interakcija "Veliki hrvatski naivci" agencije Señor, a dva Posebna priznanja "TalentLyft" studija Bien design i "Design Islands" agencije Infinum.
Kategorija Prostorne i grafičke intervencije i sistemi nagradila je rad "Gradski bazeni Pula-Pola" Studija Tumpić/Prenc, a Posebna priznanja "Signalistika arheološke zone Salona" Bojana Sivačkog i "Lokrum – Botanički vrt" studija Šesnić&Turković.
Za Produkt/industrijski dizajn nagrađen je rad "Igram" Studija Grupa, a Posebna priznanja "Mobili – Multifunkcionalni pult" studija Idearium i "Soft Metal" Filipa Havraneka i Kristine Lugonje.
Kao Cjeloviti projekt/proizvod nagrađena su dva rada, "SAL⊥" Leskovar studija te "MADE IN Crafts and Design Narratives"  kreativne direkcije OAZA, a Posebno priznanje rad "Milla&Milli" Maša Vukmanović kreativnog studija.
U kategoriji Koncept, inicijativa, kritički dizajn Nagradu je dobio rad "Omoguru – alati koji olakšavaju čitanje" OmoLab komunikacija, a Posebna priznanja Humanitarna akcija Gimnazija Vukovar agencije Brigada te V magazin Udruge Vizkultura.
Za Dizajn ambalaže nagradu je dobio rad "Farina" agencije Size, a Posebno priznanje "Pietro & Pietro" studija Octopus Ink.
Nagradu za Dizajn vizualnih komunikacija dobio je rad "Ana Ofak: Agents of Abstraction dizajn" Rafaele Dražić, a u toj su kategoriji dodijeljena i četiri Posebna priznanja - 25 FPS Festival dizajn (Andro Giunio), "Nike Air Type" (studio Hot Type) i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu – sezona 2018./2019 (studio: NJI3) i "MADE IN: Crafts — Design Narratives" (OAZA).
Nagrade su proglasili članovi Međunarodnog ocjenjivačkog suda, dizajneri Sanja Bachrach Krištofić, Karlo Kazinoti, Željko Serdarević, Svjetlana Despot, Marko Pavlović, Lea Vene, Vedran Židanik te grafički dizajner Bojan Hadžihalilović (BiH) i glavni urednik i suvlasnik Eye Magazinea John L. Walters (UK).
U posebno pripremljenom polusatnom videu njima se pridružio i organizacijski tim ovogodišnje izložbe, Marko Golub, Mirjana Jakušić i Ora Mušćet, predsjednica HDD-a Maša Milovac i ravnatelj MUO Miroslav Gašparović. 
Za izložbu je prijavljeno 497 radova, od kojih je Selekcijska komisija odabrala 294, od čega 247 profesionalnih i 47 studentskih radova. Od prvog izdanja Izložbe 1999. to je najobimnija selekcija napravljena u sklopu tog bijenalnog izložbenog projekta. 
Izložba se može pogledati na https://izlozba.dizajn.hr/1920/
(Hina) 

Više o dobitnicima i njihovim radovima pročitajte na:
http://dizajn.hr/blog/proglaseni-dobitnici-nagrada-priznanja-na-izlozbi-hrvatskog-dizajna-1920/