Preskočite na glavni sadržaj

NSK dodijeljeno priznanje 'Knjižnica godine'

Ovogodišnje priznanje 'Knjižnica godine', koje se dodjeljuje u sklopu Dana hrvatskih knjižnica, uručeno je u srijedu Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici (NSK).
vrijeme: 11.11.2020.
mjesto: Zagreb
url: https://www.nsk.hr/

Priznanje Knjižnica godine dodjeljuje Hrvatsko knjižničarsko društvo u sklopu obilježavanja Dana hrvatskih knjižnica i središnje je događanje Dana hrvatskih knjižnica. Dodjeljuje se za ostvarene iznimne rezultate u području kreativnosti, inovativnosti i unapređivanja kvalitete rada u hrvatskim knjižnicama.
 
Zahvalivši na dodijeljenom priznanju, glavna ravnateljica NSK Ivanka Stričević uz ostalo je istaknula da je ova godina donijela značajne izazove u organizaciji poslovanja NSK te provedbi novih aktivnosti, od kojih se dio provodio u okruženju izbijanja pandemije, potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu te poplava uzrokovanih oborinskim vodama, "tijekom kojih je Knjižnica pružala savjetodavnu, stručnu i tehničku podršku svim knjižnicama u Hrvatskoj".
 
U obrazloženju nagrade navodi se kako je NSK javna ustanova od nacionalnog značenja koja obavlja znanstvenoistraživačku i razvojnu djelatnost, usmjerena na jačanje društvene svijesti o važnosti čuvanja nacionalnog pamćenja, a pokretač je promjena u digitalnom okruženju.
 
Podsjeća se također da je u prvih šest mjeseci 2020. knjižnica bila određena kao jedan od središnjih prostora za provedbu aktivnosti predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije te je imala zadaću provedbe brojnih logističkih aktivnosti.
 
U srpnju 2019. uspostavila je Portal matične djelatnosti knjižnica Republike Hrvatske kao središnji izvor informacija o zadaćama matične djelatnosti za narodne, specijalne, školske, visokoškolske, sveučilišne i znanstvene  knjižnice te baštinske zbirke.
 
NSK je u 2020. završila i Ministarstvu kulture i medija dostavila pravilnike koji reguliraju matičnu djelatnost, obvezni primjerak, zaštitu, reviziju i otpis knjižnične građe te standarde za rad pojedinih vrsta knjižnica, a u ljeto 2020. preuzela je od Ministarstva vođenje Upisnika knjižnica RH.
 
NSK svoje vrijednosti uspostavlja i njeguje na tradiciji dugoj više od četiri stoljeća, organizira inovativne, kreativne, suvremene, dinamične i kvalitetne knjižnične usluge i programe u digitalnom okruženju namijenjene cjelokupnoj knjižničarskoj zajednici te pridonosi razvoju nacionalne e-infrastrukture, ističe se u obrazloženju.
 
"Trudit ćemo se opravdati razloge zbog kojih smo dobili priznanje i dalje ćemo biti tu za naše korisnike, za naše djelatnike te za sveukupnu hrvatsku i širu javnost", rekla je Stričević pozvavši sve da prate rad knjižnice te s njima stvaraju "bolji svijet, svijet ispunjen znanjem, ljudskošću i empatijom".
"Mi smo u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu taj svijet stvorili i zato smo ovim priznanjem i nagrađeni", istaknula je.
 
Svečanosti je nazočio i državni tajnik Ministarstva kulture i medija Ivica Poljičak koji je istaknuo ulogu knjižnica u društvu te uputio čestitke NSK, ustanovi koja ima jednu od vodećih uloga ne samo u znanstveno-književnom nego i u kulturnom i društvenom životu.
 
Dan hrvatskih knjižnica obilježava se od 2010. godine na poticaj Hrvatskog knjižničarskog društva, na obljetnicu datuma donošenja prvog hrvatskog zakona o knjižnicama, kojim su postavljeni pravni temelji za planiran i sustavni rad i razvoj svih vrsta hrvatskih knjižnica te svih ključnih odrednica hrvatskog knjižničarstva.
 
U sklopu ovogodišnjega obilježavanja, a s ciljem povećanja javne svijesti o značaju i ulozi knjižnica u razvoju lokalnih zajednica i društva u cjelini, Društvo do 15. studenog 2020. godine provodi i digitalnu kampanju pod nazivom Lista(j) za knjižnicu! Kad se priče razlistaju, knjižnice zablistaju!. (Hina)