Preskočite na glavni sadržaj

25. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2020.

25. Međunarodna izložba karikatura Zagreb 2020. na temu „Kuhinja (gastronomija, kuhanje, chefovi, restorani, catering ...)“ predstavit će se u Galeriji Klovićevi dvori od 17. do 29. studenog 2020.
vrijeme: 17.11.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Klovićevi dvori
url: http://www.hdk.hr/

Iako su ove godine zbog pandemije koronavirusa otkazane brojne izložbe, neke će ipak biti održane pa tako i  25. međunarodna izložba karikatura u organizaciji Hrvatskog društva karikaturista, koja je i ove godine okupila  veliki broj autora iz cijeloga svijeta. Tema  izložbe, odnosno festivala karikature je kuhinja i sagledana je iz svih mogućih i naizgled nemogućih kutova koje karikaturisti mogu zamisliti.

Izložba će i ove, kao i posljednjih desetak godina, biti postavljena u atraktivnom izložbenom prostoru galerije Klovićevi dvori, gdje se postavlja oko 90 najkvalitetnijih radova od ukupno 1061 pristiglih.
Sudjelovalo je  439 karikaturista  iz 60 zemalja svijeta, a najbrojniji su autori iz Irana (55),  Hrvatske (35), Kine (35), Turske (31), Srbije (23), Rusije (21), Poljske (18), Ukrajine (17)…Tiskan je i  kvalitetan prateći katalog u boji na 96 stranica kojeg dobivaju svi selektirani autori, a dio će dobiti i posjetitelji izložbe.

Kao i većina svjetskih festivala karikature tako i ovaj ima natjecateljski karakter, a Ocjenjivački sud je imao težak zadatak izabrati najbolje karikature. Ove godine žirijem je predsjedao poznati hrvatski chef Christian Misirača, a ostali članovi bili su prof. Frano Dulibić, povjesničar umjetnosti  te karikaturisti Damir Novak, Zdenko Puhin i Davor Trgovčević.
Radi već spomenutih pandemijskih okolnosti, ove godine će izostati ceremonija svečanog otvaranja, ali svi ljubitelji karikature kao i svi ostali posjetitelji Klovićevih dvora koji će doći radi neke druge izložbe, odabrane karikature mogu vidjeti u radno vrijeme galerije od utorka do nedjelje 11,00 – 19,00.
 
POBJEDNICI:
PRVA NAGRADA        MOJMIR MIHATOV, Hrvatska / Croatia
DRUGA NAGRADA    GRIGORI KATZ, Izrael / Israel
TREĆA NAGRADA     JAVAD TAKJOO, Iran / Iran
 
POSEBNA PRIZNANJA:                                                            
FRANO CEBALO, Hrvatska
JUAN G. BENAVIDES FORMAS, Španjolska
VALENTIN GEORGIEV, Bugarska
OLEG GUTSOL, Ukrajina
PAL LEPHAFT, Srbija