Preskočite na glavni sadržaj

Poziv na online seminar o povijesti plesa 'Historia magistra vitae est'

Hrvatski sabor kulture najavljuje seminar koji se bavi poviješću plesa i njegovom reperkusijom u sadašnjosti. 'Historia magistra vitae est' je online seminar namijenjen voditeljima plesnih skupina, plesnim pedagozima, koreografima i plesačima koji će putem ZOOM aplikacije biti održan 19. i 26. 9. 2020. pod vodstvom baletne umjetnice Vlaste Rittig. Prijave su otvorene za sve zainteresirane do 17. 9. 2020.!
vrijeme: 19.09.2020.
prijava: 17.09.2020
url: http://hrsk.hr/

Opis seminara

Povijest plesa kroz „život plesa“ u njenom povijesnom razvoju, doživljena kao kretanje vječitog kretanja po beskonačnosti, sagledana kao magistra vitae, svakako je jedno veliko putovanje puno izazova s razlogom. Razlog proučavanja „života sa plesom“ nije samo vrijeme kroz vrijeme nego i buđenje svakog početka početaka, a sa zadatkom ispunjavanja i oblikovanja određenog prostora u stvaranju  životnog ciklusa. I konačno, kako „živjeti ples“ sada, danas i sutra? Možda uz pomoć i/ili odgovorima na temeljima prošlosti.

Cilj je radionice osvijestiti plesne kulture kao kulture scensko-kazališne tradicije, sa zadatkom u razumijevanju kako se nekad plesalo i odgovore na pitanja ….tko pleše, kada, gdje, kako i zašto..

Proučavanje povijesti svakako širi naše horizonte, osim znatiželje, širi i opseg našeg iskustva i razvija u nama sposobnost da uočimo vrijednost poznatog i nepoznatog ali isto tako i da učimo prepoznavati i razlikovati imitaciju od inovacije, uz poštovanje, toleranciju i kritički stav.
 
Opširnije…