Preskočite na glavni sadržaj

Dodijeljene Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata

Na 4. Danima arhitekata u petak navečer u Šibeniku dodijeljene su Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata (HKA) za 2019. u tri kategorije - konceptualni poduhvat, arhitektura i urbanizam.
vrijeme: 04.09.2020.
mjesto: Šibenik
url: http://dani.arhitekti-hka.hr/
 
O izboru nagrađenih odlučivao je peteročlani Ocjenjivački sud sastavljenog od uglednih hrvatskih arhitekata kojima je predsjedao arhitekt akademik Nikola Bašić, a u čijem su sastavu bili arhitekt Tomislav Ćurković, redoviti profesor na splitskom Fakultetu građevinarstva, arhitekture i geodezije Ante Kuzmanić, akademik Mladen Obad Šćitaroci te redovita profesorica na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu Karin Šerman.
 
Predsjednica Hrvatske komore arhitekata, Rajka Bunjevac rekla je da Ocjenjivačkom sudu nije bilo lako između izvrsnih radova odabrati najbolje, istaknuvši da je hrvatska arhitektura pokazala kako je uz bok najboljoj svjetskoj arhitekturi.
 
Na arhitektima je i odgovornost da učine sve da hrvatska arhitektura postane prepoznatljiva, tražena, te da izvozimo arhitekturu a ne arhitekte; time se iskazuje i potreba za sustavnom promocijom izvrsnosti u arhitekturi i prisutnosti arhitekture u javnosti i društvu, dodala je.
 
Medalja HKA za Konceptualni poduhvat za 2019. dodijeljen je časopisu Društva arhitekata Dubrovnik 'Mjera', zbog, kako stoji u Obrazloženju nagrade, aktualnosti i društvene važnosti tema koje na interdisciplinarni način obrađuju i populariziraju u javnosti i društvu.
 
Medalja za arhitekturu HKA za 2019. dodjeljuje se projektu Rekonstrukcija i dogradnja putničkog terminala Zračne luke Split autora Ivana Vulića i Ivana Radeljaka. U Obrazloženju Ocjenjivačkog sud navodi se da je projektiranje zgrada terminala zračnog prometa jedan od složenijih arhitektonskih zadataka. Pamtljivim i asocijativnim interijerskim prostorima, dojmljivim ambijentalnim individualizacijama pojedinih cjelina i sugestivnim detaljima postignut je prostorni doživljaj koji ovu zračnu luku pretvara u specifično, puno i konkretno 'mjesto' čvrsto usidreno u jedinstveni dalmatinski pejzaž, navodi se u obrazloženju.
 
Iako nije bilo nominacija za Medalju za urbanizam, Ocjenjivački je sud djelu koje je bilo nominirano u kategoriji za arhitekturu iznimno dodijelio Medalju za urbanizam i to Studiju 3LHD za sklop Grand Park Hotela u Rovinju. "Grandioznost i osebujnost prostornog iskoraka Grand Park Hotela u Rovinju naložila je analogno osebujni iskorak Ocjenjivačkog suda HKA u vrednovanju ovog nesvakidašnjeg pothvata. Mjerilo urbanog dosega rovinjskog hotela naprosto je potraživalo istup iz kategorije arhitekture u sagledavanju dometa ove realizacije te nametnulo njezino valoriziranje upravo u kategoriji urbanizma", stoji u obrazloženju Ocjenjivačkog suda. (Hina)