Preskočite na glavni sadržaj

Moderna galerija privremeno se zatvara zbog sanacije zgrade

Zagrebačka Moderna galerija bit će od 9. do 15. rujna zatvorena za javnost zbog sanacije u potresu stradale zgrade.
vrijeme: 09.09.2020.
mjesto: Zagreb
url: https://www.moderna-galerija.hr/

Do 8. rujna može se razgledati "Slučajna čuvaonica", postpotresni i pandemijski postav zbirke tog nacionalnog muzeja moderne umjetnosti.
 
“Slučajna čuvaonica” predstavlja umjetnine iz fundusa koje su se zatekle u tom prostoru spletom potrebe smještaja umjetnina iz prethodnog postava i izložbe ‘Ikonografija grada II’, te iz potresom oštećenih čuvaonica muzeja i ureda državne i gradske uprave kojima su posuđene.
 
Tim se postavom podsjeća i na kronični nedostatak adekvatnih muzejskih čuvaonica i opće niske razine ispunjavanja zakonom i pravilnicima određenih muzeoloških standarda. Izloženo je 800 umjetnina, a u čuvaonicama Moderne galerije nalazi ih se više od 10 tisuća.
 
Muzej će ponovno biti otvoren 15. rujna, kada će na prvom katu Vranyczanyjeve palače biti predstavljena kritička retrospektiva suvremenog hrvatskog kipara i medaljera Damira Mataušića, s radovima nastalima od 1974. do danas.
 
U autorskoj koncepciji Tatijane Gareljić, muzejske savjetnice Moderne galerije, na izložbi će biti prezentirano više od dvjesto djela - medalja, kovanica, svečanih lanaca, počasnica, male plastike i reljefa – a, prvi put bit će pokazana i  umjetnikova monumentalna javna i sakralna spomenička kiparska ostvarenja. (Hina)