Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Mladena Milotića u Puli

U nedjelju, 6. rujna, u 19,30 sati, na otvorenom vrtnom prostoru pulske Gradske radionice, povodom 50 godišnjice umjetničkog djelovanja bit će priređena izložba i predstavljanje pulskog likovnog umjetnika Mladena Milotića.
vrijeme: 06.09.2020. 19,30 h
mjesto: Pula
url: http://www.gradska-radionica.hr/

O počecima njegovog djelovanja početkom 70-ih povjesničarka umjetnosti Gorka Ostojić Cvajner navodi kako se: "...mladi autor priklonio popartističkoj tradiciji kao iskren pripadnik poetike predmetnoga, znači figurativnog svijeta... Tada kao iskonski dobar crtač, spretne i sigurne ruke radi zanimljive, često fragmentirano repetitivne, stripoidne kompozicije, naglašavajući uvijek njihovu dinamiku." Na to se nadovezuje zapažanje povjesničarke umjetnosti i etnologinje Kristine Tamare Kučiš Franić koja ističe: "Bez obzira na protok vremena i morfološke inovacije, njegov slikarski opus je prepoznatljiv i stilski čitak. Ostao je vjeran ritmičko harmoniziranim čistim odnosima boje, strukture i svjetla, kompozicijama gdje je crtež nositelj likovne tvorbe kompozicije, grafizmu, simboličnom nadrealizmu sa semantičkim, ikonografskim interpunkcijama u slici, strukturalno-narativnoj gradnji slike, specifičnoj paleti boja." Milotićevo umjetničko stvaralaštvo likovni kritičar Juraj Baldani opisao je ovim riječima: "Posebno su uočljive dvije komponente koje se isprepliću ali ne konfrontiraju. Prva je slikarev potez, koji iz stroge deskripcije postupno prerasta u tajnovitu simboliku ne gubeći pritom svoja suštinska svojstva: lakoću nanosa boje i njezino slobodno modeliranje ili razlijevanje. Druga je široki dijapazon tema i motiva koji bez obzira na raznolikost prizora i ugođaja ne gube značajke autorova rukopisa." A akademski slikar Martin Bizjak, koji je Milotića poznavao dugi niz godina, ovako ga je opisivao: "Egzaktan i dosljedan, kontroliranih emocija, razvijene opažajne i perceptivne kulture, inteligibilan, pokretljiv i samosvjestan u svojoj stvaralačkoj razvojnoj krivulji. To je Milotićeva konstanta: slično u različitome."

Mladen  Milotić rođen je 1950. u Puli. Slikarstvom, grafikom i skulpturom bavi se od 1970. Do danas je održao 87 samostalnih i 328 skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Od 1977. godine član je HDLU Rijeka, a od 1987. godine član HDLU Istre. Dobitnik je brojnih nagrada za slikarstvo, grafiku i skulpturu, a učesnik je i većeg broja likovnih kolonija i simpozija. Niz godina bio je vlasnik i voditelj galerije Milotić u Puli.
 
Ulaz na programske aktivnosti Gradske radionice je besplatan.
 
Programske aktivnosti Gradske radionice financijski podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Pula-