Preskočite na glavni sadržaj

Pet premijernih naslova u novoj sezoni ZKM-a

Zagrebačko kazalište mladih (ZKM) u novu sezonu ulazi sa sloganom 'Vrati se u normalu', te najavljuje pet premijernih naslova, prvi od kojih je predstava 'Cement' u režiji Sebastijana Horvata, čija će premijera biti 25. rujna.
vrijeme: 04.09.2020.
mjesto: Zagreb; ZKM
url: https://www.zekaem.hr/

"Izazovne situacije, poput ove pandemijske, traže fleksibilnost, a ZKM je dokazao da to može i s 200.000 virtualnih gledatelja koji su pratili naše online aktivnosti od ožujka do kraja svibnja", ističu iz ZKM-a.

"Ali ništa ne može zamijeniti živu izvedbu. Nastavit ćemo s radom na predstavama, naprosto je to naša misija i društvena odgovornost od koje ne smijemo odustati", dodaju.

Prva izvedba u novoj kazališnoj sezoni pod sloganom "Vrati se u normalu" bit će 9. rujna predstava "Monovid-19" Anice Tomić i Jelene Kovačić, praizvedena u srpnju, a rađena prema tekstovima 19 hrvatskih dramatičara, pisanih u karanteni i objavljenih na portalu drama.hr.

ZKM je ovom predstavom podržao hrvatske izvedbene pisce koji su mahom samostalni umjetnici, a u ovom se trenutku nalaze u vrlo teškoj situaciji.

Riječ je o devetnaest priča koje se kroz tri pripovjedne linije, odnosno tri različite predstave, istovremeno događaju u svim prostorima ZKM-a, a izvode se za mali broj (do deset) gledatelja.

Prvi premijerni naslov sezone bit će 25. rujna predstava "Cement" Heinera Müllera u režiji Sebastijana Horvata. Predstava je imala javnu generalnu probu dan prije zatvaranja kazališta 13. ožujka, (prije lockdowna), a sada bi napokon trebala doživjeti premijeru.

Četiri premijerna naslova

Do kraja tekuće sezone ZKM najavljuje još četiri premijerna naslova.

U studenome je u planu premijera predstave "Čarobnjak iz Oza", namijenjene najmlađoj publici, čiju dramatizaciju potpisuje Nikolina Bogdanović, a režiju Saša Broz.

U koprodukciji ZKM-a, te njemačkog kazališta Schauspiel Stuttgart i poljskog Teatr Nowy, Europski ansambl priprema još jednu premijeru u režiji Ivana Penovića. "Knjiga o ljetu" u režiji glumice ZKM-a Nadežde Perišić Radović izvest će se u sklopu ZKM-ova projekta Inkubato, koji potiče autorski rad glumačkog ansambla.

Konačno, za kraj sezone, u koprodukciji s Dubrovačkim ljetnim igrama, bit će postavljen komad "Očevi i djeca" po romanu Ivana Turgenjeva u režiji Ivana Popovskog.

Iz ZKM-a upozoravaju kako su zbog nepredviđenih pandemijskih okolnosti u ostatku sezone moguće izmjene i dopune programa, o čemu će publika biti pravodobno obaviještena.

U kazalištu se poštuju sve epidemiološke propisane mjere, smanjena su mjesta u gledalištu, te je osiguran obavezan razmak i provodi se dezinfekcija kazališta.

Publiku se moli da u prostorima kazališta i za vrijeme izvedbi nosi maske, održava preporučenu distancu i dezinficira ruke na ulazu u kazalište. (Hina)