Preskočite na glavni sadržaj

Dokumentarac 'Berge Istra' na 67. Pulskom festivalu

Dokumentarni film 'Berge Istra' redatelja Dražena Majića, koji uz Zorana Angeleskog potpisuje i scenarij filma, prikazat će se u petak navečer u sklopu 67. Pulskog filmskog festivala u pulskoj Areni, nadomak nekadašnjeg brodogradilišta Uljanik gdje je 1972. godine brod izgrađen.
vrijeme: 04.09.2020.
mjesto: Pula
url: https://www.pulafilmfestival.hr/hr/

Kako je priopćeno iz Pula Film Festivala, ulaznice za sutrašnju projekciju su rasprodane pa će se tako hrvatska premijera filma održati pred punim ovogodišnjim kapacitetom auditorija Arene.
 
Film se bavi gigantskim brodom koji je izgrađen u pulskom brodogradilištu Uljanik 1972. godine i koji je tada bio najveći brod na svijetu te "najveći uspjeh samoupravnog socijalizma". Tri godine nakon porinuća, brod je misteriozno nestao u Tihom oceanu, pokrenuta je dotad najveća pomorska potraga, a nakon dvadeset dana brod je proglašen nestalim te je za njega isplaćena najveća odšteta u povijesti.
 
Kroz intimne priče svjedoka, razgovore s graditeljima broda, pomorcima i obiteljima žrtava, koristeći dosad neobjavljeni arhivski materijal, film istražuje tajnu nestanka "jugoslavenskog Titanika", jednu od najvećih tajni u pomorskoj povijesti.
 
Ovaj 100-minutni film, u produkciji Hrvatske radio televizije, snimljen je u Hrvatskoj, Norveškoj i Španjolskoj, u kombinaciji istraživačkog novinarstva i autorskog izričaja, a kreirala ga je ekipa Puljana, od redatelja i scenariste do snimatelja i članova pulskog benda koji su kreirali glazbu, a koji su svi redom odrasli u sjeni Uljanika - ili tako što im je blizak član obitelji ondje radio ili su sami, bar neko vrijeme, radili u pulskom brodogradilištu. (Hina)