Preskočite na glavni sadržaj

Stanovanje, središnja tema Dana arhitekata u Šibeniku

Četvrti Dani arhitekata održat će se od 3. do 5. rujna u Šibeniku, a središnja tema skupa, koji se trebao održati potkraj ožujka ali je odgođen zbog pandemije koronavirusa, bit će stanovanje.
vrijeme: 03.09.2020.
mjesto: Šibenik
url: http://dani.arhitekti-hka.hr/

"Jedino sigurno u arhitekturi budućnosti bit će osigurati stambeni prostor", rekla je u povodu skupa predsjednica Hrvatske komore arhitekata (HKA) Rajka Bunjevac.

"Ova prevažna tema obuhvatit će okvire mogućih novih modela održivog stanovanja te potrebe donošenja stambenih politika na nedostatak kojih se ukazivalo već prijašnjih godina zbog gorućih problema nekvalitetne stambene arhitekture, izazvane špekulativnim odnosem prema zemljištima", istaknula je Bunjevac.

To je, dodala je, rezultiralo nesustavnom i nekvalitetnom izgradnjom, loše osmišljenim okolišem, ali i manjkom svijesti o klimatskim promjenama. Tek u uvjetima pandemije shvaćeno je da je stanovanje dobilo jednu sasvim novu društvenu dimenziju i da do promjena mora doći.

Nezaobilazna tema je Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije čije je donošenje predviđeno upravo tijekom odvijanja Dana arhitekata, ističe se u priopćenju.

Uz to, značajno mjesto u programu Dana arhitekata imaju i različite dimenzije zakonodavnog okvira, prostorno-planska i graditeljska regulativa u svjetlu usklađivanja sa zahtjevima javne nabave, regionalnog razvoja i zaštite okoliša.

O tim i drugim temama govorit će istaknuti domaći arhitekti i stručnjaci u području urbanog stanovanja.

I na ovogodišnjim Danima arhitekata dodijelit će se Godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2019. godinu, najboljima iz tri kategorije: arhitektura, urbanizam i konceptualni poduhvat.

O izboru nagrađenih odlučivao je peteročlani Ocjenjivački sud kojemu je predsjedao akademik Nikola Bašić.

Dane arhitekata organizira Hrvatska komora arhitekata, a s obzirom na epidemiološku situaciju skup će se odvijati pod posebnim epidemiološkim uvjetima, koje osiguravaju organizator i domaćin Amadria Park u suradnji s epidemiolozima i Stožerom civilne zaštite. (Hina)