Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljen program festivala Media Mediterranea 22

Program festivala Media Mediterranea 22 u organizaciji udruge Metamedij, koji se ove godine održava od 13. do 15. kolovoza na više pulskih lokacija, predstavljen je na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u Srpskom kulturnom centru u Puli. 
vrijeme: 13.08.2020.
mjesto: Pula
url: http://metamedia.hr/

Na konferenciji su govorili Milan Rašula u ime SKUC-a, Marino Jurcan, predsjednik udruge Metamedij, Ivana-Nataša Turković, programska koordinatorica festivala, Marijeta Bradić, projektna asistentica udruge Metamedij i Marko Vojnić Gin, član žirija natječaja Zlatna lubenica 4.0.
- Nakon višegodišnje suradnje s udrugom Metamedij usudio bih se reći da sada već tradicionalno surađujemo svaki kolovoz. Drago mi je da su nas udruga Metamedij i ova sjajna kreativna ekipa prepoznali kao jedan multifunkcionalni prostor u kojem mogu predstaviti svoje zanimljive i inovativne programe, kazao je Rašula i predao riječ Jurcanu.
- S 0bzirom da se udruga Metamedij bavi razvojem suvremene umjetnosti i novih medija i ove smo godine kroz program festivala nastojali to područje približiti široj javnosti i uključiti više dobnih skupina. Budući da nam je to i fokus rada udruge, putem festivala smo htjeli omogućiti i razvoj umjetničkih djela mlađe generacije autora koji se bave suvremenom umjetnošću i novim medijima, kazao je Jurcan i predao riječ Turković koja je rekla nešto više o samom programu festivala.
- Započela bih s konceptom ovogodišnjeg festivala, a to je Dear Frenemy odnosno Dragi (ne)prijatelju. S tim smo konceptom htjeli ispitati ambivalentne odnose koji su na granici prijateljstva i neprijateljstva, a koji se mogu odnositi kako na privatni, osobni život tako i na politički, društveni i gospodarski segment života. Radovi koji će biti predstavljeni u sklopu festivala više-manje se odnose na ovu temu koja je po nama vrlo aktualna osobito sada kada imamo izbjeglice na granici, koronu posvuda i niz previranja diljem svijeta. Prvi dan festivala započinjemo tradicionalno ovdje u SKUC-u izložbom Zlatna lubenica 4.0. Ove se godine na natječaj za mlade autore prijavilo 19 njih u kategoriji za izlaganje i troje njih u kategoriji za produkciju rada. Žiri kojeg su činili Marko Vojnić Gin, Oleg Šuran i Olga Majcen Linn odabrao je pet radova koji će biti predstavljeni na izložbi, a radi se o radovima Helene Rubčić, Ivane Škvorčević, Anje Maleć, Dore Brkarić i Ivane Bajcer te Valentine Butumović u kategoriji produkcije rada, kazala je Turković i predala riječ Vojniću Ginu.
- Meni je iskreno drago bit član ovog žirija sada već četvrti put i jednako mi je drago da grad Pula ima nagradu za mlade suvremene umjetnike i umjetnice. Svake godine na konferenciji za novinare naglašavam da mi natjecateljski duh u umjetnosti nije drag. Onda se prisjetim svog prvog odlaska u Zavod za zapošljavanje gdje vas nakon završene škole pitaju da li imate radnog iskustva – naravno da ga nemam, završio sam školu u nadi da ću dobit mogućnost za rad. Ova je nagrada nešto slično tome. Mladim umjetnicima treba jedna odskočna daska da bi se dokazali i pokazali što znaju raditi pa se to manifestira kroz nešto što se zove nagrada, natječaj ili izložba. Pula je krcata suvremenih umjetnika o kojima malo znamo jer nas godine udaljavaju od mlađih generacija koje razmišljaju na neki drugi način. Sve ćete to vidjeti na izložbi koja je široka lepeza različitih rukopisa. Zlatna lubenica se u zadnje četiri godine razvila u jedan važan moment na likovnoj sceni ne samo u Puli nego i šire. Autori koji su izlagali na Zlatnoj lubenici pojavili su se na sličnim drugim nagradama i izložbama. Spomenuo bih i Tina Dožića koji je nakon osvojene Zlatne lubenice bio i finalist prestižne nagrade Radoslav Putar, kazao je Vojnić Gin.
Turković je potom govorila o programu festa koji drugi dan seli u Društveni centar Rojc gdje će biti održana radionica za djecu Mini Mediterranea koju vodi sekcija Djeca i arhitektura Društva arhitekata Istre.
- Oni će zajedno s Alexom Brajkovićem, porečkim perkusionistom, programerom i kompozitorom izrađivati instrumente od recikliranog materijala koje će Alex potom ozvučiti. Nakon toga slijedi predstavljanje radova Summer Session rezidencije. Prvo će biti predstavljen ovogodišnji rad našeg rezidenta Igora Zenzerovića, performera iz Pule – on će održati performans i instalaciju „(A)Live!“ u Dnevnom boravku DC-a Rojc. Nakon njega slijedi Marko Gutić Mižimakov s recitalom i vizualnim esejom na engleskom jeziku „Cruising the Manifold, Disoriented“. On je bio odabran kao rezidencijalni umjetnik prošlogodišnjeg Summer Sessiona gdje je razvio rad koji će predstaviti u kazalištu Dr. Inat isto u Rojcu. Večer završavamo s Alexom Brajkovićem koji će u dvorištu Rojca izvesti multi-instrumentalni elektro-akustični performans „Equilibrium 0.1“, kazala je Turković.
Posljednji dan festivala započinje s prezentacijom radova koji će nastati u sklopu radionice spekulativnog dizajna o kojoj je govorila Marijeta Bradić.
- Radionica spekulativne dizajnerske prakse i ove godine se organizira u suradnji s Odsjekom za vizualne komunikacije Umjetničke akademije u Splitu. Zbog epidemioloških mjera ovo će biti prva takva radionica u našoj organizaciji koja će se odvijati online. Započet će 11. i trajati do 15. kolovoza kada će u Dnevnom boravku Rojca biti održana prezentacija radova nastalih na radionici. Ovogodišnja tema je spekulacija o reprezentacijama i percepcijama tijela i pokreta, a voditelj će biti Luis Rodil-Fernández, umjetnik i dizajner te predavač na ArtEZ Sveučilištu Umjetnosti u Arnhemu iz Nizozemske. Radionica je namijenjena mladim dizajnerima i novomedijskim umjetnicima u dobi od 18 do 25 godina, kazala je Bradić i predala riječ Turković koja je kazala da se program nastavlja u dvorištu Rojca gdje će biti predstavljen rad „UU“ priznate talijanske umjetnice Terese Cos, a završava s Piknik Soundtrackom o kojem je govorio Jurcan.
- U sklopu tog programa nastupat će Branko škara i Anamarija Škara kao WunschBaum Project. Oni sviraju neobičan spoj elektronike i klasike pa će ih biti zanimljivo poslušati, a već su se predstavili na prijašnjim izdanjima festivala u Titovom parku. Vjerujem da će prilagoditi svoj nastup novom ambijentu kako bi taj Piknik soundtrack bio drugačiji i zanimljiviji. Nakon toga nastupat ću ja pod pseudonimom Morski, a zadaća će mi biti spojiti taj klasični dio sa nekim malo modernijim za koji će se nakon mene pobrinuti DJ Rike, kazao je Jurcan i dodao da se iza tog nadimka krije Erik Bastijanić, mlađi autor i glazbenik koji se prijavio na jednu drugu glazbenu radionicu u organizaciji Metamedije naziva Made in Rojc.
Jurcan se potom zahvalio organizacijskom timu, tehničkoj podršci, medijskim pokroviteljima i donatorima, a to su: Zaklada Kultura nova, Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, Ministarstvo kulture i medija RH, Istarska županija i Grad Pula.

Detaljan program festivala dostupan je na:
http://metamedia.hr/media-mediterranea-22/