Preskočite na glavni sadržaj

Prirodoslovni muzej Rijeka partner u četiri EU projekta

Primorsko-goranska županija, osnivač PMR, priopćila je u srijedu da je muzej partner u projektima "LIKE - Život na krškom rubu", "CLAUSTRA+ - Prekogranična destinacija kulturnog i zelenog turizma Claustra Alpium Iuliarum", "KRASn'KRŠ - Zaštita i valorizacija baštine te razvoj održivog turizma u prekograničnom krškom krajoliku" i Kulturno turistička ruta "Putovima Frankopana".
vrijeme: 06.08.2020.
url: https://www.facebook.com/Prirodoslovni.muzej.Rijeka/

Područje interesa projekta "LIKE -  Život na krškom rubu" je krški rub, niz strmih stijena i vapnenačkih padina u Sloveniji i Hrvatskoj na sjeveru Istre, preko Ćićarije do Učke.

Na ovom području je dugotrajna interakcija čovjeka i prirode proizvela osebujne biološke, kulturne i estetske vrijednosti, a održavanje tog odnosa nužno je za njihovo očuvanje, ističu iz županije.

Bogat prirodni potencijal područja nalazi se pod sve većim pritiscima posjetitelja, ali i dugih ljudskih aktivnosti, s obzirom na neposrednu blizinu gusto naseljenih područja s koparsko-tršćanske i opatijske strane.

Muzej je u okviru ovog projekta štitio i obnavljao biološku raznolikost, uspostavom zajedničkog programa upravljanja i praćenja stanja Natura 2000 sa slovenskim partnerima.

Nabavljena je potrebna oprema za dodatna terenska i laboratorijska istraživanja, uređen je poseban dio Botaničkog vrta uz zgradu muzeja namijenjen zaštiti biljnih vrsta u posebnom režimu zaštite.

Osmišljen je i realiziran edukativni program Natura 2000, u sklopu kojeg su priređeni on-line materijali i provedeno više od 40 radionica u muzeju i drugim lokacijama.

Cilj projekta "CLAUSTRA +"  je turističko vrednovanje ostataka antičkog obrambenog kompleksa Claustra Alpium Iuliarum od Rijeke do područja uz Soču u Sloveniji.

Muzej je sudjelovao u pedesetak predavanja, radionica i vodstva u muzeju i na terenu. Dva puta je održana manifestacija "Rimska noć u prirodi", pokraj konzerviranih ostataka obrambenog zida kod Studene, sjeverno do Rijeke.

Obavljena su i terenska istraživanja s ciljem  utvrđenja modela vegetacije u rimsko doba, a u Botaničkom vrtu muzeja je otvoren Rimski vrt s biljkama koje su Rimljani koristili i koje su nekada rasle na području kompleksa Claustre.

U sklopu projekta „KRASn'KRŠ" radilo se na prilagodbi turističke ponude potrebama modernih posjetitelja vezano uz četiri postojeća objekta krške baštine u Sežani, Škocjanskim jamama, Brodu na Kupi i Puntu, koji su se nadogradili u interpretacijske centre a muzej je izradio krovnu interpretacijsku strategiju.

Osmišljen je i multimedijalni interdisciplinarni prikaz krša te putujuća izložba i održan prvi Festival krša.

Među ostalim aktivnostima, Prirodoslovni muzej Rijeka trasirao je poučnu stazu na širem području Malog Platka i otvorio Interpretacijski centar Visoki krš u sklopu uređenja novog stalnog postava u Kaštelu Zrinskih u Brodu na Kupi.

Muzej je projektni partner i na projektu „Kulturno-turistička ruta Putovima Frankopana“, s ciljem zaštite i prezentacija kulturne baštine velikaške obitelji Frankopan na području Primorsko-goranske županije, koja obuhvaća 17 kaštela i tri sakralna objekta.

U stalnom postavu u Kaštelu Zrinskih će se na atraktivan način i uz korištenje najsuvremenijih muzeografskih pristupa i tehnologija prikazati prirodnu baštinu Kupske doline i Gorskog kotara, od Kupe i života u njoj, goranskih šuma i njihovih stanovnika do najviših vrhova planina.

Posjetitelji će moći naučiti više o uvjetima života na različitim staništima, o rijetkim i ugroženim vrstama, ali i tradicijskom suživotu čovjeka i prirode na ovom području. Uređenje ovog postava očekuje se krajem 2020. godine, izvijestila je Primrosko-goranska županija. (Hina)