Preskočite na glavni sadržaj

U Bolu se otvara 'Galerija malih formata' darovatelja Ivice Karninčića – Koloča

U Bolu na otoku Braču, u prostoru nekadašnje Hrvatske čitaonice, na adresi Riva 2, 14. kolovoza 2020. se otvara stalni postav Galerije malih formata darovatelja Ivice Karninčića – Koloča.
vrijeme: 14.08.2020.
mjesto: Bol, Riva 2

Izložbeni prostor uređen je u staroj zgradi Hrvatske čitaonice vlasnika-investora i udomitelja zbirke Bol Poljoprivredne zadruge, u suradnji s arhitekma Petrom Kozinom i Nerom Nejašmić Kozina koji su, poštujući muzeološke standarde, projekrali moderan galerijski prostor.
 
Ivica Karninčić (1935), prije istaknuti gospodarstvenik, darovao je svome mjestu oko 300 djela 260 autora iz područja slikarstva, skulpture, grafike, crteža, fotografije i novih medija, uključivši i bogatu likovnu biblioteku. U zbirci su zastupljeni najznačajniji majstori od Bukovca, Vidovića, Račkoga, Tartaglije, Šimunovića, Šebalja, Kaštelančića, Masle, Murća, Ružića, do Šime Perića, Ivančića, Džamonje, Marije Ujević-Galetović, Dimitrijevića, Žuvele, Sokića, Novaka, Milana Pavića, Ane Opalić i drugih.

Karninčić je, nakon školovanja u Dubrovniku i Beogradu, živio u Splitu, Bolu i Milanu pa je i to odredilo značajke njegove zbirke. Ona je specifična baš po snažnim regionalnim sastavnicama i sredozemno-dalmanskoj dominan. Osim hrvatskih majstora, naći će se tu zanimljiva djela Konjovića, Lubarde, Cavandoli-Cave, Mocennija i drugih. Nakon što je deset godina (1996-2005) okupljao umjetnike na likovnoj koloniji “LoBol”, koje je sastanke dokumenrao u monografiji “LoBol”, Karninčić sada godine kolekcioniranja zaokružuje darovnicom svome rodnome mjestu.
 
Otvaranje zbirke javnosti prati i prikladan informavni katalog na 48 stranica, s 53 reprodukcije, s uvodnim tekstom darovatelja i kritičkim prikazima Igora Zidića. Zbirku je kataloški obradila Anabel Zanze, a stalni postav potpisao Joško Belamarić.