Preskočite na glavni sadržaj

Središnja tema sljedeće kazališne sezone riječkoga HNK - "Opstanak"

HNK Ivana pl. Zajca kazališnu sezonu 2020./2021. priređuje sa središnjom temom "Opstanak", a definiraju je neizvjesnost mogućnosti izvođenja programa te bitno manji prihodi, kazao je u petak intendant Marin Blažević.
vrijeme: 31.07.2020.
url: https://hnk-zajc.hr/

Blažević je, najavljujući novu sezonu na konferenciji za novinare na balkonu riječkoga HNK, istaknuo da se predstavlja tek plan programa, jer se ne može znati hoće li se moći on izvesti, u skladu s epidemiološkim okolnostima. Zbog smanjenja kapaciteta gledališta već sad su znatno smanjeni prihodi od prodaje ulaznica, a očekuje se da će ukupni prihodi HNK biti od 40 do 50 posto manji, U skladu s tim mora se prilagoditi produkcijska razina, uz oslanjanje na vlastite snage HNK, rekao je Blažević.
Naglasio je da se, s druge strane, u ovakvim situacijama pokazuje opravdanost djelovanja HNK kao gradskih ustanova koje imaju snage proizvoditi programe unatoč nepovoljnim okolnostima.
U opernom programu problem predstavlja nemogućnost sviranja orkestra u punom sastavu u orkestralnoj rupi, pa se moraju izvoditi opere sa smanjenim brojem glazbenika ili one u kojima orkestar može nastupati na pozornici, rekao je Blažević.

Tako će se sljedeće sezone u HNK izvesti opere "Aida" i "Carmen", prilagođene izvedbi na pozornici, a prvotno izvedene u pulskoj Areni. Operne premijere su i "Nikola Šubić Zrinjski" u režiji Dore Ruždjak Podolski s dirigentom Igorom Vlajnićem u listopadu 2020., Mozartov "Figrov pir" redateljice Eve Buchmann i pod ravnanjem Valentina Egela u studenom, "Wether" Julesa Masseneta u režiji Fabrizija Melana i pod ravnanjem Kallea Kuusave u ožujku 2021. te u svibnju opera "EPK/Opera po Kamovu" Zorana Juranića, nastala prema književnim djelima Janka Polića Kamova.
Hrvatska drama priprema premijere mjuzikla "Kosa" Jamesa Radoa u siječnju 2021. godine, predstave "Opasne veze" Christophera Hamptona po romanu de Laclosa u režiji Ivane Djilas u veljači, "Čeličnih magnolija" Roberta Harlinga u ožujku te u travnju Bradburyjeva "Fahrenheita 451" u režiji Ivana Penovića. Neke od predstava još nemaju utvrđene redatelje jer su razgovori u tijeku, rekao je intendant.
Talijanska drama postavit će u režiji Giulia Settima premijerno tekst "Il vangelo del nemico (Evanđelje neprijatelja)" Roberte Dubac, pobjednički dramski tekst književnog natječaja Istria Nobilissima 2019., namijenjen pripadnicima talijanske nacionalne manjine. Najavljene premijere ovog ansambla su i predstava "Adriatico" Siniše Novkovića, koji će je i režirati, Bocacciova "Decamerona" u režiji Luciana Delprata te "Fiume's X-mas" autora i redatelj Giuseppea Nicodema i "Alfa Romeo Jankovits" Laure Marchig u režiji Tommasa Tuzzolija, o automobilu koji su stvorila braća Jankovits u Rijeci tridesetih godina prošlog stoljeća. 

"Odiseja" u koreografiji i po konceptu talijanskih koreografa Waltera Matteinija i Ine Broeckx prva je premijera riječkoga Baleta sljedeće sezone, u ožujku 2021. Baletne premijere su i cjelovečernja predstava "Patetique & Brut" s koreografijom Douglasa Leeja na Beethovenovu sonatu op. 13 u c.molu, poznatiju kao "Patetična sonata" i koreografijom Maše Kolar s idejom istraživanja Art bruta u likovnoj umjetnosti te projekt "Koreo lab", zajedničkog djela članova Baleta riječkoga HNK. 
Od rujna će u HNK kao kućni dirigent djelovati Valentin Egel, odabran na složenoj audiciji, a glavni gost dirigent, nakon Villea Matvejeffa, bit će Filip von Steinecker, najavio je Marin Blažević.
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel ovom je prigodom ocijenio da je najavljena sezona vrlo ambiciozna i dobra, ali s mnogo neizvjesnosti. Izrazio je zadovoljstvo da se nastavlja s programom EPK i u sljedećoj godini, rekavši da je izvjesno da će se službeno produljiti godina EPK Rijeci i Galwayu do kraja travnja. (Hina)