Preskočite na glavni sadržaj

Izložba radova Nives Kavurić - Kurtović u Muzeju grada Kaštela

U kaštelu Vitturi Muzej grada Kaštela predstavit će izložbu radova jedne od najvećih hrvatskih slikarica, Nives Kavurić - Kurtović (1938. – 2016.). Izložba nosi naziv "Iz mraka ozarenosti - udahni, nadahni", a bit će postavljena od 30. srpnja do 27. rujna 2020.
vrijeme: 30.07.2020.
mjesto: Muzej grada Kaštela, Lušiško Brce 5, Kaštel Lukšić
url: http://www.muzej-grada-kastela.hr/

Kaštelanska publika će po drugi puta moći vidjeti samostalnu izložbu ove velike slikarice. Prvi put bilo je to kada su izloženi njezini portreti malih formata u tehnici ulja na dasci na izložbi  „Šarm nesavršenosti“ 1999. godine koju je priredila Galerija Brešan u suradnji s Muzejom grada Kaštela u Kuli Ćipiko u Kaštel Novome.   

Izložba Iz mraka ozarenosti - udahni, nadahni, djelomično sažima moduse i etape Nivesinog  stvralaštva  od 1966. do 2009./ 2010. Izloženo će biti  27 djela velikih formata. Najstarije izložene slike nastale su nakon "mračne faze", u drugoj polovini 60 –ih i u 70 –im godinama 20. stoljeća kada kolorit postupno oživljuje, svjetlo rasvjetljava  sliku a crtež se afirmira. Druga cjelina, možda i najpoznatija među širom publikom platnene su prostirke koje su nastajale tijekom gotovo dvaju desetljeća. One u svojoj formi sadrže obredne i arhaične asocijacije, a sadržajno to su uvijek univerzalna i osobna značenja, slojevita, rafinirana i zagonetna. Treću cjelinu izložbe čini nekoliko slika intenzivne kromatike i gestualnosti nastalih između 2005. - 2009./10. To su njezine posljednje slike. Zadnjih se godina života posvetila crtežu. Nacrtala je stotine crno-bijelih crteža koji pogađaju intenzitetom koji je jedva moguće podnijeti (Željka Čorak)….

Izložba naglašava i literarno-poetsku sastavnicu Nivesina slikarstva, a njezine misli o vlastitoj likovnosti provlače se pratećim katalogom kao dodana vrijednost poznavanju i razumijevanju njezinih djela.
Katalog je trojezičan i sadrži 64 stranice, a grafički vizual  povjeren je  dvojcu Kazinoti & Komenda. Autori fotografija su Karim Kurtović i Goran Vranić.  

Kustosica izložbe je Mirela Vujević Duvnjak, muzejska savjetnica.