Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Elvisa Bertona u rapskoj Galeriji Pik

U okviru Rapskog likovnog ljeta, muzejsko-galerijska djelatnost Pučkog otvorenog učilišta Rab, 31. srpnja, u 21 sat, u rapskoj Galeriji Pik priređuje samostalnu izložbu Elvisa Bertona „20 za 20“ kojom pazinski likovni umjetnik obilježava dvadeset godina umjetničkog djelovanja. 
vrijeme: 31.07.2020.
mjesto: Rab, Galerija Pik
url: http://www.ucilisterab.hr/hr/

Kustosica izložbe Sabrine Žigo izabrala je dvadeset radova iz svih faza njegovog stvaralaštva, uključujući slike, skulpture i zidne objekte.

Mini retrospektivom u rapskoj Galeriji Pik, Elvis Berton predstavlja respektabilna dva desetljeća prisustva na hrvatskoj i inozemnoj izlagačkoj sceni. Jubilej koji ga je zadesio u jeku globalne pandemije i krajnjih, egzistencijalnih izazova, obilježava dosljedno sebi, okolnostima i vremenu unatoč. Izloženo je dvadeset radova iz ciklusa koje je realizirao tijekom dva stvaralačka desetljeća, od Biljaka koje se referiraju na prvu izložbu u pazinskom gradskom muzeju, do recentnog Omnibusa. Radovi pregledno otkrivaju stalni repertoar Bertonovog likovnog govora, Istru kao neiscrpnu inspiraciju, crtež kao polazište strukture i okosnicu ikonike, plošni tretman i lokalni kolorit zavičajnog podneblja. Ovaj brzi pogled unatrag ne može obuhvatiti sve što Elvis Berton stvara i pritom komunicira, a u postavu su neminovno izostavljene velike prostorno-plastičke cjeline (skulpture, instalacije, objekti) koje estetikom i ukusom  korespondiraju sa suvremenošću. Propulzivan stvaralački impuls realizirao se u različitim vidovima vizualnog i medijskog iskaza, posljednjih godina u ateljeu  izoliranog ambijenta istarskog ladanja, što ga nije udaljilo od tijeka aktualnih umjetničkih praksi nego, naprotiv, djelotvorno izoštrilo fokus na vlastiti poziv. Po vlastitim se riječima sasvim slučajno našao u umjetnosti (E. Berton), a već samom grafijom potpisa nalik dječjem, svojim signumom, otpočetka sugestivno konotira našem dobu potreban etos i vedrinu.  -  Sabrina Žigo

Izložba ostaje otvorena do 31. kolovoza.