Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka' u Zavičajnom muzeju u Galanti

Od 6. kolovoza do 10. listopada 2020. u Zavičajnom muzeju u Galanti, Slovačka, predstavlja se izložba 'Zidne kuharice – likovni izričaji naših baka'. Izložba je rad etnologinje i ravnateljice Slovačkog kulturnog centra Našice Sandre Kralj Vukšić te muzeologinje Tatjane Seničanin.
vrijeme: 06.08.2020.
mjesto: Galanta, Slovačka

Rezultat je to jednogodišnjeg etnografskog terenskog istraživanja ostvarenog u mjestima u kojima žive Slovaci u Hrvatskoj. Veliku pomoć u prikupljanju 303 zidne kuharice dale su lokalne matice slovačke. Zanimljivo je da zidne kuharice nisu nikakva hrvatska ili slovačka osobitost s obzirom na činjenicu da su slične kuhinjske krpe s likovnim uzorkom ili natpisom zabilježene i u Austriji, Njemačkoj i Nizozemskoj. Zanimljivost izložbe je i činjenica da prikupljene zidne kuharice nisu samo na slovačkom jeziku nego i na hrvatskom, srpskom i češkom.

Od 2017. godine, izložba je gostovala više puta u Hrvatskoj u mjestima u kojima djeluju matice slovačke, od Rijeke do Iloka, pa i u inozemstvu u Domu Matice slovačke u Nitri, Muzeju kulture Hrvata u Slovačkoj u Devinskom Novom Selu (Slovačka) i Galeriji Zuzky Medveďovej u Bačkom Petrovcu (Srbija).

Izložba će biti otvorena do 10. listopada.

Otvorenje izložbe možete pratiti 6. 8. 2020. u 16:30 na Facebook stranici https://www.facebook.com/MuzeumGalanta.