Preskočite na glavni sadržaj

Preminuo hrvatski slikar i grafičar Nikola Koydl

U 82. godini preminuo je Nikola Koydl, suvremeni hrvatski slikar i grafičar, čiji se radovi nalaze u mnogim galerijama i muzejima te privatnim zbirkama. Sudjelovao je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu.
vrijeme: 24.07.2020.

Nikola Koydl završio je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je i predavao. Bio je suradnik Majstorske radionice Krste Hegedušića.

Isprva je slikao u duhu lirske apstrakcije, potom sliku pretvara u reljef kojim se na površini oblikuje znak. U novijim djelima upotrebljavao je plastične materijale i bojom predočavao apstraktne krajolike.

Njegova osnovna tema je krajolik, a kasnije objekti i sami osjećaji. Kako je isticao, važan je proces.

- Dobro putovanje je puno bolje nego stići na cilj jer cilj je naš kraj života, a to putovanje je naš život. U taj svakodnevni život mi moramo unijeti čim više smisla i sadržaja da vi bio smislen, izjavio je jednom prigodom Koydl.

Na nekim slikama Koydl je prešao u treću dimenziju, ne predajući se uobičajenoj plošnosti suvremenog slikarstva, koristeći stakloplastiku na lesonitu. Kritika ga je od početaka izvrsno ocjenjivala, a imao je i svoju vjernu publiku.

Dobitnik je više nagrada i priznanja. Izdvajamo nagrade Vladimir Nazor za slikarstvo te za životno djelo.

izvor: kultura.hrt.hr