Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljena kulturna ruta i udruga Staza željeznog doba Podunavlja

Arheološki muzej u Zagrebu predstavio je u četvrtak Udrugu Staza željeznog doba Podunavlja, čiji je prvi projekt istoimena kulturna ruta čiju međunarodnu prepoznatljivost i kvalitetu AMZ namjerava potvrditi dobivanjem prestižnog certifikata Vijeća Europe.
vrijeme: 23.07.2020.
url: http://www.ironagedanuberoute.com

Na konferenciji za novinare u Galeriji AMZ, ravnatelj Arheološkog muzeja u Zagrebu Sanjin Mihelić, ujedno i predsjednik Udruge, istaknuo je kako je riječ o neprofitnoj stručnoj znanstvenoj i kulturnoj udruzi kojoj je taj muzej suosnivač, a nastala je kao manifestacija suradnje dionika i partnera okupljenih na prošle godine završenom projektu "Željezno doba Podunavlja" kako bi i nakon završetka projekta mogli nastaviti s razvojima njegovih ciljeva, a to je popularizacija i promocija lokaliteta željeznoga doba.

"Riječ je o međunarodnoj udruzi koja okuplja niz partnera za sada uglavnom iz sektora kulture iz četiri podunavske zemlje, Hrvatske, Mađarske, Austrije i Slovenije, s idejom da se znatno proširi na po mogućnosti sve zemlje Podunavlja te izvan sektora kulture, odnosno, arheologije, na niz drugih kulturno i ekonomsko bitnih sektora", pojasnio je Mihelić.

Važan srednjoročni cilj Udruge je, kako je rekao, osnivanje i razvoj kulturne rute koja bi dobila prestižni certifikat Vijeća Europe, čime bi se uvrstila u sam vrh kulturnih ruta Europe. Takvih je ruta trenutno certificirano ukupno 30-ak, a odlikuje ih izrazito kvalitetna povezanost gdje kulturna ruta funkcionira kao učinkovit katalizator suradnje kulturnog sektora s dionicima iz drugih sektora, odnosno, lokalnom zajednicom, lokalnom samoupravom, turizmom, znanošću, ekonomijom, a "uz jasnu, vidljivu i mjerljivu korist za sve partnere na ruti".

"Mi to želimo postići s krajolicima i lokalitetima željeznog doba, i to na širem području podunavskog dijela Europe namjeravamo postići kroz tu rutu", kazao je Mihelić.

Službena procedura za dobivanje certifikata vrlo je zahtjevna i traje godinu dana, a namjera je rutu prijaviti već u prvom mogućem razdoblju, koje kreće 31. srpnja. "To znači da ćemo u sljedećih tjedan dana u potpunosti dovršiti proces za prijavu te ga uputiti Vijeću Europe. Hoćemo li uspjeti iz prve manje je bitno, no uvjereni smo da unutar projekta i Udruge postoji kapacitet i ogroman potencijal da to i ostvarimo", istaknuo je Mihelić.

Kao ključan segment uspješnosti projekta izdvojio je razvoj dioničke strukture i partnerstava unutar rute. "Stoga je ovo i jedan poziv svima zainteresiranima, kako općoj javnosti tako i potencijalnim dionicima rute – a to znači svim dionicima lokalne samouprave, turističkom sektoru, kulturnom, na području rute u podunavskom, kontinentalnom dijelu Hrvatske", napomenuo je.

Udruga Staza željeznog doba Podunavlja (Iron Age Danube Route Associaton) za sada okuplja deset partnera iz četiri države, a cilj je da se grana i organski širi u dinamičan organizam koji donosi čitav niz koristi svim involviranima. U tom smislu Udruga služi kao platforma kako bi se vrijednu arheološku baštinu željeznoga doba učinilo vidljivijom i dostupnijom, istovremeno stvarajući gospodarsku i kulturnu dodanu vrijednost današnjim stanovnicima regije.

Tajnica Udruge Marta Rakvin napomenula je kako krajolici željeznog doba pripadaju razdoblju između 9. i kraja 1. stoljeća prije Krista, a riječ je o izuzetno krhkim, no vrlo atraktivnim i impozantnim ostacima arhitekture krajolika karakteriziranih monumentalnim strukturama, kao što su groblja pod tumulima, ravna groblja, visinska utvrđena naselja te oppide. Usto, željezno doba je razdoblje obilježeno izvanrednim korpusom pokretne baštine, kao i nematerijalne baštine, koja se čuva u brojnim muzejima podunavske regije, uključujući najvažnije regionalne i nacionalne institucije, istaknula je Rakvin.

Kulturna ruta Staza željeznog doba Podunavlj u ovom trenutku u Hrvatskoj obuhvaća nekoliko članova s potencijalom da se proširi na lokalitete i lokacije u području Pokuplja, Posavine i čitavog sjeverozapadnog i istočnog dijela Hrvatske. Kao njezine trenutno najznačajnije i najvidljivije segmente Mihelić je izdvojio one vezane uz lokalitete Općine Kaptol te Jalžabet nedaleko Varaždina, koji je ujedno, kako je rekao, i jedan od najvećih i najznačajnijih na području srednje i jugoistočne Europe.

No, istaknuo je, već se radi i na području Siska, pa će jedan od prvih vidljivijih proizvoda rute biti publikacija koja se bavi željeznim dobom Siska.

Rad Udruge Staza željeznog doba Podunavlja moguće je pratiti na društvenim mrežama i mrežnoj stranici rute www.ironagedanuberoute.com. (Hina)