Preskočite na glavni sadržaj

U Dubrovniku obnovljena stara crkva sv. Mihajla 'in Arboribus'

Blagoslovom apostolskog nuncija u RH mons. Giorgia Lingue u subotu su otvorene stara crkva sv. Mihajla 'in Arboribus' ('u borovima') i stara župna kuća u dubrovačkom naselju Lapad, nakon višegodišnje obnove vrijedne 4,5 milijuna kuna.
vrijeme: 18.07.2020.

Obnova crkve i župne kuće financirana je novčanim sredstvima Društva prijatelja dubrovačke starine.

Predsjednica Društva Renata Andjus na svečanosti je posebno zahvalila svom prethodniku, Denisu Orliću, koji je uporno realizirao projekt do kraja.

"Svi smo zadovoljni uspješno završenom obnovom i restauracijom, ponajviše na zadovoljstvo vjernika", rekla je Andjus te podsjetila da je dubrovački biskup i književnik don Mato Vodopić živio baš u ovoj župnoj kući.

Don Čibarić: Obnova crkve sv. Mihajla 'u borovima' željno je iščekivana

Župnik župe sv. Mihajla don Robert Čibarić istaknuo je kako je otvaranjem crkve i župne kuće odgovoreno na mnoga pitanja i očekivanja vjernika Lapada i Dubrovnika, jer je obnova bila željno iščekivana.

"Svi su oduševljeni kako je obnova izvrsno obavljena, naravno, zahvaljujući potpuno financijskoj potpori Društva prijatelja dubrovačke starine. Ova crkva je u protekle četiri godine nedostajala mnogima koji su voljeli dolaziti na svetu misu, a sad će nam puno olakšati u zahtjevima vjernika koji baš u ovoj crkvi žele obilježiti najsretnije dane svog života, kroz sakramente krštenja i vjenčanja“, naglasio je Čibarić.

Crkva sv. Mihajla „in Arboribus“ postala je matičnom crkvom župe nakon potresa 1667. godine, kada je dotadašnja župna crkva sv. Pankracija potpuno srušena. Riječ je o romaničkoj kapeli koja se spominje još 1282. kao ruševina, a potom 1290. kao sjedište bratstva „Sv. Mihajla u borovima“.

Kroz povijest je doživjela niz renesansnih, baroknih i suvremenih intervencija koje su oblikovale njezin današnji izgled. Zbog povećanja broja vjernika, u drugoj polovici 20. stoljeća izgrađena je nova crkva neposredno uz staru.

U župnoj kući - dnevni boravak za starije

Stara crkva sv. Mihajla je u cijelosti obnovljena te je riješen veliki problem vlage na zidovima crkve. Za vrijeme restauratorskih radova na zidu kod oltara otkrivene su dosad nepoznate freske. Restaurirana je i oltarna slika svetog Mihajla, djelo Carmela Reggia iz 1805. godine, kao i cijeli poliptih koji prikazuje Gospu i osam svetaca.

Uz to, popravljen je i krov te drvena konstrukcija vanjskog trijema.

Potpuno je obnovljena i uređena i stara župna kuća u kojoj se planira otvoriti dnevni boravak za starije osobe u suradnji župnog i biskupijskog Caritasa. (Hina)