Preskočite na glavni sadržaj

Katamaran Art: Izložba Nine Ivančić u Jelsi

U petak,17. srpnja 2020., u 21 sat, u galeriji Kravata / Muzej općine Jelsa, otvara se izložba Nine Ivančić u sklopu ciklusa Katamaran Art 2020.
 
vrijeme: 17.07.2020.
mjesto: Galerija Kravata, Muzej općine Jelsa

Izložba Nine Ivančić druga je po redu izložba jelšanskog dijela ciklusa ovogodišnjeg Katamaran Arta, tematski okupljenog oko motiva broda i putovanja.


'Slike s motivom brodova Nina Ivančić počela je raditi neposredno nakon povratka iz New Yorka, gdje je boravila od 1986. do 1993. godine. Budući da su američko razdoblje obilježila platna apstraktne geometrijske morfologije, nameće se zaključak o trenutnom i radikalnom rezu. Identične posljedice isprovocirao je i dolazak u umjetničku metropolu. Naime, priklon neekspresivnoj novoj geometriji značio je nagli i dosljedni otklon od neoekspresivne nove slike. Preko noći s platna su nestali irealni prizori organičke bujnosti i pikturalne raskoši. Dinamičke kompozicije biomorfnih oblika, koje rukopisna nesputanost i raznolikost istovremeno gradi i razgrađuje, zamijenili su sofisticirani rasteri geometrijskih formi odmjerene dekorativnosti i posve prigušene geste. Međutim, bez obzira na to je li slikano polje oblikovano po načelu ekspresije ili konstrukcije, ono uvijek manifestira visoku likovnu kulturu autorice. Imajući u vidu upravo to posezanje za različitim oblikovnim načelima, može se postaviti pitanje originalnosti, autentičnosti i individualnosti izraza. Ninine slike iz 80-ih svojevrsni su dijalog s tim ultimativnim modernističkim kategorijama. Posvajanjem, parafraziranjem ili simuliranjem stilskih obilježja ekspresionističke ili apstraktne umjetnosti, ona ključne topose visokog modernizma svodi na retoričke figure, odnosno kulturalno posredovane konvencije.' (...) –  Božo Majstorović, kustos izložbe.


Katamaran Art suradnički provode Galerija umjetnina Split i Muzej općine Jelsa uz financijsku podršku Ministarstva kulture RH, Grada Splita, Općine Jelsa i Turističke zajednice općine Jelsa.

Opširnije:
https://muzejopcinejelsa.hr/2020/06/23/katamaran-art-2020/
https://www.facebook.com/events/345623303086998/