Preskočite na glavni sadržaj

Dodijeljene nagrade 7. Diversions International Short Film Festivala

U natjecateljskom programu sedmih Diverzija, održanih od 2. do 5. srpnja u Kinu Zelina i na mrežnim stranicama Festivala, četrdeset i četiri kratkometražna filma natjecala su se za festivalske nagrade.
vrijeme: 05.07.2020.
url: https://disff.com/
Tročlani žiri u sastavu: Dora Šustić, Ante Marin i Svebor Mihael Jelić dodijelili su nagrade 7. Diverzija. Najboljim filmom festivala proglašen je korejski naslov Svakome njegova Sarah redatelja Deokeguna Kima, koji osvaja Diversions Grand Prix.

 

Nagradu za inovativan autorski pristup Diversions Innovative Voice dobio je animirani film Ivane Bošnjak i Thomasa Johnsona Udahnut život, zbog 'prekrasno kreirane poezije o intimnom odnosu mlade žene s prirodom, duhovnošću, filmom i umjetnošću'.

 

Nagrada za mir Pax Diversity ide britanskom filmu Teško (Difficult) redatelja Tala Amirana, dok je Britanac Dekel Berenson nagrađen za najbolju režiju za naslov Anna. Nagradu za najbolju kameru dobio je Dino Franco Berguglia iz Francuske, za film Tomatic redatelja Christopha Sabrea.

 

Posebna priznanja žirija dobili su, između ostalih, i domaći naslovi Izlazite li vanka? Ines Jokoš, zbog 'jednostavnosti vizualnog pripovijedanja i prisnost u prikazivanju ljubavi dviju toplih duša koja ne bi bila moguća bez autoričine zadivljujuće poniznosti slušanja', te Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, zbog 'inovativnog pristupa vizualnom pripovijedanju i društvene relevantnosti teme'.

 

Na 7. Diverzijama dodijelila se i Nagrada Kino Karantene za koju se natjecalo 14 naslova nastalih na radionicama Kinokluba Zagreb i Blanka, filmskog inkubatora. Žiri sastavljen od djelatnica i volonterka Gradskog društva Crveni Križ Sveti Ivan Zelina najboljim je proglasio film Teški dani Jakova Torića iz Blankove produkcije.

 

Popis svih nagrađenih, uz obrazloženja žirija, možete pronaći na ovoj poveznici.

 

Tribina o autorskom angažmanu na filmu u 2020-ima

 

Otvorenju 7. Diverzija u četvrtak, 2. srpnja su prisustvovali i prigodnim govorom uveličali ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Vesna Bičak-Dananić, gradonačelnik Svetog Ivana Zeline Hrvoje Košćec, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich te koordinatorica festivala Lada Brnetić.

 

Nakon projekcija filmova iz natjecateljskog programa, održana je panel rasprava na temu autorskog angažmana na filmu u 2020-ima, a na njoj su sudjelovali Chris Marcich, Svebor Mihael Jelić, Iva Kraljević, Martina Meštrović, Zorko Sirotić, Dora Šustić i Tanja Vujasinović. Razgovor se snimao i prenosio uživo putem online streama, a moderirao ga je Boško Picula.

 

Stvaralaštvo, inspiracija, autorstvo i autorsko pravo, pravo autora u društvu, socijalno-politički angažman autora i utjecaj istog te njegova odgovornost spram društva, odnos politike i kulture, financiranje i potpora kratkometražnih filmova kao i njihovih autora, filmska umjetnost u doba korone, razlika u radu jednog autora i koautorstva, utjecaj tehnologije na autorstvo i samim time, što budućnost donosi autorima – samo su neke od tema koje su prožele i zaokružile cjelokupnu raspravu. Panel možete pogledati na ovoj poveznici.

 

Izvor: HAVC