Preskočite na glavni sadržaj

Svečano dodijeljene godišnje nagrade HNK u Zagrebu za sezonu 2019./2020.

Laureati godišnje nagrade HNK u Zagrebu za najbolja ostvarenja u sezoni 2019./2020. su - za dramska ostvarenja Nina Violić i Livio Badurina, za operna Lana Kos i Tomislav Mužek, a za baletna ostvarenja Anamarija Marković i Drew Jackson, objavljeno je u subotu na svečanosti kraja sezone.
vrijeme: 04.07.2020.
mjesto: Zagreb
url: http://www.hnk.hr


Dodjelom godišnjih nagrada Hrvatskoga narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu za najbolja dramska, operna i baletna ostvarenja u sezoni 2019./2020. i prigodnim glazbeno-scenskim programom, priređenima u subotu navečer ispred zgrade HNK-a, svečano je završena još jedna kazališna sezone ovoga nacionalnog teatra, koja će praktički završiti 9. srpnja.

 

HNK je imao sreću da je mogao završiti sezonu

 

Intendantica zagrebačkoga HNK-a Dubravka Vrgoč zahvalila je ansamblu HNK, vjernoj publici i svima koji su na bilo koji način pridonijeli da se ova, u mnogočemu drukčija sezona od svih ostalih, uspješno završi.

 

Ustvrdila je da je HNK u Zagrebu među rijetkim sretnim teatrima u Europi i svijetu koji su uspjeli završiti ovu sezonu, posebice zato što se, osim pandemije COVID-19, našao i u teškoj i zahtjevnoj situaciji zbog razornoga potresa koji je pogodio Zagreb i okolicu u ožujku ove godine.

 

"Ova sezona zasigurno će biti zapamćena ne samo u povijesti HNK u Zagrebu, nego i u povijesti svakoga svjetskog kazališta", istaknula je Vrgoč.

 

Podsjetila je kako su članovi zagrebačkoga HNK-a žurno i sa srcem reagirala u svim tim teškoćama nastojeći da nešto daruju svojoj vjernoj publici i građanima Zagreba koji su pretrpjeli dvije velike nevolje - koronu i potres.

 

Intendantica Vrgoč nada se da ćemo od rujna ove godine opet u puno većem broju biti u kazalištu, ali ako to neće biti moguće, ustvrdila je da će HNK i "dalje u bilo kojem broju pjevati, glumiti i plesati".

 

Četvero laureata primilo nagrade

 

Predsjednik ocjenjivačkoga suda za dodjelu godišnje nagrade za dramu Leo Rafolt objavio je da je laureatkinja Nagrade "Mila Dimitrijević" za najbolju žensku ulogu Nina Violić za ulogu Olge u predstavi "Tri seste" - autorskom projektu i režiji Bobe Jelčića prema drami Antuna Pavloviča Čehova, te za uloge u autorskom projektu i režiji "Znaš ti tko sam ja" Ivana Penovića za uloge Antuna Zanovića, Trgovca Chomela i Mame Ubu.

 

Nagradu "Mila Dimitrijević" za najbolju mušku ulogu primio je Livio Badurina  za ulogu Stjepana Zanovića u predstavi "Znaš ti tko sam ja".

 

Nagradu "Marijana Radev" dobila je sopranistica Lana Kos za ulogu Leonore u Verdijevoj operi "Trubadur" koja je, kako je to rekao predsjednik ocjenjivačkoga suda Dražen Siriščević, najteža uloga koju je Vedi namijenio sopranu.

 

Tenor Tomislav Mužek dobitnik je Nagrade "Vladimir Ruždjak" za ulogu u operi "Lucia di Lammermoor" Gaettana Donizzetija u posljednjoj opernoj premijeru prije no što je zbog koronavirusa kazalište zatvoreno.

 

Umjesto laureta, nagrade je preuzeo ravnatelj Opere HNK Marcello Mottadelli.

 

Nagradu "Ana Roje" za najbolju žensku baletnu izvedbu u netom završenoj sezoni primila je Anamarija Marković, objavila je predsjednica ocjenjivačkoga suda Ljiljana Gvozdenović. Mlada balerina primila je nagradu za ulogu Klare u baletu "Orašar" u koreografiji Vladimira Malakhova.

 

Nagradu "Oskar Harmoš" za najbolju mušku baletnu izvedbu primio je Drew Jackson za ulogu dvorske lude u baletu "Labuđe jezero" Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji Vladimira Malakhova koju je kako je istaknuto,, unatoč sezoni koja nije bila naklonjena izvođačima, odigrao s jednakim tehničkim i umjetničkim dosezima.

 

U glazbeno-scenskom programu pod ravnanjem Luke Vukšić, zbor i gudački kvartet Opere i sopranistica Ana Zebić Kostel uz klavirsku pratnju Vjekoslava Babića izveli su odabrana djela Pere Gotovca, Vatroslava Lisinskog, Gaetana Donizettija i Giuseppea Verdija, a odabrane stihove Silvija Strahimira Kranjčevića, Miroslava Krleže, Vesne Paruna i Jakše Fiamenga interpretirali su Ivan Colarić, Franjo Kuhar, Ksenija Marinković, Filip Vidović, Nina Violić i Kristijan Beluhan. (Hina)