Preskočite na glavni sadržaj

Premijera 'Kralja Edipa' u riječkom HNK-u

U koprodukciji s riječkim Gradskim kazalištem lutaka, Hrvatska drama HNK Ivana pl. Zajca ulazi u prostor Exportdrva premijerom predstave za mlade i odrasle 'Kralj Edip' u petak, 3. srpnja, s početkom u 21 sat.
vrijeme: 03.07.2020. 21 h
mjesto: Rijeka; Exportdrvo
url: http://www.hnk-zajc.hr
„Kralj Edip“, jedno od temeljnih djela kazališta europskog kulturnog kruga, Sofoklova najznačajnija drama koju je Aristotel koristio kao najbolji primjer za ideju tragične sudbine, u adaptaciji i režiji Luciana Delprata postaje klasikom za nove generacije, one koje će Sofokla moći čitati kao svojeg suvremenika, a ne kao prašnjavu lektiru.

 

Naime, jedan od najnagrađivanijih umjetnika iz Cordobe (Argentina), redatelj, dramski pisac i pedagog rođen 1978., Luciano Delprato, ponudit će suvremeno čitanje klasične dramske literature, te na taj način približiti lektirni naslov mladoj publici. Uz pomoć novih medija, lutkarskog kazališta, animacije objekata, ova komorna predstava učinit će „Kralja Edipa“ značajnim i za one koji se prvi put susreću s tim naslovom, ali i one koji dobro poznaju svu kompleksnost grčkih tragedija.

 

„Grčki klasici predmet su mog posebnog interesa jer se na njima temelji zapadna civilizacija. Međutim, na ta djela ne gledam kao na sliku prošlosti, već kao na sliku sadašnjosti. Provjeravam jesu li klasici uistinu klasici ili su postali nešto mrtvo. To je moj prvi cilj. Klasik je knjiga koju nikada ne završiš čitati“, kaže autor adaptacije i redatelj Luciano Delprato.

 

Govoreći o adaptaciji Sofoklova „Edipa“, pak ističe: „Adaptaciju sam radio misleći na aktualnost, jednom nogom u Sofoklovom djelu, a drugom u sadašnjem trenutku. Nije mi bila namjera samo „kozmetički” odjenuti djelo u novo odijelo. Nisam nanosio novu boju preko starog zida niti stvarao novi prozor za pogled u prošlost. Rekao bih da je riječ o starom prozoru s pogledom na sadašnjost. Sofoklo je zapravo nevjerojatno moderan, odabire, kroz retrospekciju, ispričati nam događaj kao kriminalističku dramu. Istodobno pričamo priču o tajni identiteta.“

 

U predstavi glume Edi Ćelić, Dean Krivačić, Mario Jovev, Alex Đaković i Nikola Nedić.

 

Autorski tim, uz Argentinca Delprata, čine i dramaturginja Nataša Antulov, kostimografkinja i scenografkinja Manuela Paladin Šabanović te oblikovatelj svjetla Rafael Rodriguez. Asistentice redatelja su Ana Marija Brđanović i Noemo Dessardo.

 

Izvedba predstave je i dan kasnije, u subotu 7. srpnja, također u Exportdrvu u 21.00 sat.