Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Crkva i zvono svetog Tome u Puli' gostuje u Kopru

Povodom Dana sv. Tome, izložba Arheološkog muzeja Istre 'Crkva i zvono svetog Tome u Puli' gostovat će od 3. srpnja do 23. kolovoza 2020. u Muzejskoj galeriji Pokrajinskog muzeja Koper.
vrijeme: 03.07.2020.
mjesto: Muzejska galerija Pokrajinskog muzeja Koper
url: http://www.ami-pula.hr/

Izložba je prvobitno bila otvorena u Puli, na spomendan sv. Tome - nebeskog zaštitnika grada (3. 7. 2018, godine), a u međuvremenu  je izložba gostovala u Arheološkom muzeju u Zagrebu, Šibeniku i Kninu.
Nije uobičajeno da se prilikom arheoloških istraživanja pronađu u cijelosti sačuvana zvona, ali upravo tijekom radova na adaptaciji zgrade Arheološkog muzeja Istre u Puli, u proljeće 2017. godine, u dvije podrumske prostorije, pronađena su dva brončana zvona zakopana na dubini od 20-ak cm ispod hodne površine.
Izložbom i popratnim katalogom predstavlja se jedno zvono,  tj. ono koje je pripadalo crkvi svetog Tome u Puli. Izradio ga je 1425. godine majstor Salvator iz poznate venecijanske zvonoljevačke obitelji Campanato. Na zvonu je prikazan sveti Toma apostol. Sačuvan je i reljefni znak majstora, koji je garantirao kvalitetu kao i natpis: MCCCCXXV • SALVATOR • ME FECIT. (AMI)