Preskočite na glavni sadržaj

VUMfest 2020. u Vrbovcu

Ovogodišnji VUMfest, festival urbane kulture i umjetnosti, će se održati ovu subotu, 4. srpnja, u Alternativnom kulturnom centru 'Garaže' u Vrbovcu, a u organizaciji Vrbovečke udruge mladih (VUM). Ulaz je besplatan!
 
vrijeme: 04.07.2020.
mjesto: Vrbovec
url: https://www.facebook.com/Garaze/
4.7.2020.(subota)

Vrbovečka udruga mladih (VUM)

Alternativni kulturni centar „Garaže“. Celine 10, 10340 Vrbovec

Satnica od 17 h dnevni program, od 21 h večernji (koncertni)

 

Festivalski program VUMfest organizira se s ciljem povećanja vidljivosti programa nezavisne kulturne scene te podrške izvođačima programa, kao i afirmacije 'Garaža' kao žarišta alternativnih struja.


Cilj VUMfesta je otkriti alternativnu scenu neafirmiranih demo bendova, mladih umjetnika, likovnjaka, aktivista i stručnjaka, odnosno mladih ljudi koji tek čekaju svojih pet minuta. Mladima se želi ukazati na ostvarenja koja nisu isključivo komercijalna, a sve kako bi proširili vlastite horizonte jer mladima trebaju novi sadržaji kako bi mogli otkriti svoje nove interese, a onda ih i realizirati.

 

Program ovogodišnjeg VUMfesta

 

Kao centralno događanje VUMfest-a planira se održavanje koncerta uglavnom lokalnih bendova ove godine, kao poticaj razvijanja mladih autorskih bendova i motivacija mladoj populaciji na bavljenje glazbom i autorskim radom. Tako će u jednoj festivalskoj večeri nastupiti 5 izvođača s područja Vrbovca i Zagreba. Ove godine se festival vraća svojim korijenima, odnosno nastupu lokalnih i manje afirmiranih izvođača, a večer će začiniti jedan mladi zagrebački oktet naziva DemeNtronomes. Kao uzore navodi imena kao što su Maceo Parker, James Brown, Galactic, Dr. John, Soulive, Parliament-Funkadelic, The Meters i Sly & the Family Stone. Riječ je o mješavini funka, soula i jazza te izvrsnog vokala Nikoline Kovačević uz svirku vrsnih i iskusnih glazbenika i odličnu brass sekciju (Lujo Parežanin, Marko Gudelj, Petar Vojnović). Objavili su svoj debi album ‘Žurkadelik’ u lipnju 2016. te su ostvarili super suradnju sa Zdenkom Kovačiček na pjesmi Popa Asanovića 'Mali crni brat', a koju u originalu izvodi Zdenka.

 

Od domaćih snaga nastupiti će vrbovečki bendovi: Horda, Crossroads (koji slave 15 godina postojanja ove godine) i Električni Hlapci. A za after je zadužen DJ Woodoo Ray, mladi DJ iz Vrbovca također autorske i nezavisne scene.

 

Nastupi su planirani na otvorenom prostoru ispred AKC 'Garaže' (vanjski stage) koji u dvorišnom prostoru ima kapacitete za otprilike 1000 posjetitelja, ove godine naravno je ta brojka puno manja s obzirom na pridržavanje uputa HZJZ i protuepidemijskih mjera

 

VUMfest nudi, kao i svake godine dosada, bogat kulturno rekreativni dnevni program. U 17 sati će se održati radionica "Stvaranje iz zemlje" 2. dio – pečenje gline pod vodstvom Petra Popijača, akademskog kipara. Radi se nastavku već provedene radionice oblikovanja predmeta i figura od gline, a na VUMfestu će se prikazati postupak pečenja nastalih radova od gline na otvorenom ložištu, kako se to nekada radilo. Bez obzira na predznanje zainteresirani sudionici i promatrači su pozvani upoznati se s procesom oblikovanja predmeta od gline i njihovom transformacijom u keramiku.

 

Petar Popijač (Varaždin, 1988.) diplomirao je kiparstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi red.prof.art Slavomira Drinkovića. Doktorand je poslijediplomskog studija kiparstva na ALU u klasi red.prof.art. Petra Barišića. Izlagao je na nizu samostalnih i skupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu. Član je HDLU-a i HZSU-a.

 

Posjetitelji će imati priliku pogledati izložbu Zorana Jambrešića, mladog umjetnika iz Dubrave. Radi se o izložbi pod nazivom "Snivanje", biti će to ulja na platnu, a izložba će biti na otvorenom ispred 'Garaža'. Radi se o seriji od desetak slika, odnosno snova, a najveći san je 2,5 x 5 metara pod nazivom "Zlatno Doba". Ostala ulja na platnu su oko metar i pol. Ovime udruga mladih podupire mlade umjetnike na njihovom umjetničkom putu, ali i obogaćuje sadržaj i promiče kulturu u gradu Vrbovcu i Zagrebačkoj županiji. Otvorenje izložbe planirano je u 19 sati.

 

Od 18 sati će se održati bubnjarska radionica pod vodstvom člana VUM-a, Danijela Horvata. Radionica će uključivati teorijski dio uz pokazne i praktične vježbe na setu aktustičnih bubnjeva.

 

Paralelno s radionicom bubnjanja od 19:30 sati će se održati turnir u stolnom tenisu, na koji se mogu prijaviti svi zainteresirani.

 

Programom VUMfesta potiče se volonterstvo te prikazuju ljepote volonterskog poziva na djelu. Višegodišnjim sudjelovanjem u aktivnostima VUM-a sklopljena su mnoga poznanstva i prijateljstva; mladi su prepoznali Alternativni kulturni centar 'Garaže' kao mjesto gdje mogu pronaći osobe sa sličnim interesima i hobijima, a što ih potiče da i sami predlažu i organiziraju aktivnosti koje se dosad nisu provodile.


Članovi udruge tako će volonterski pomagati oko organizacije VUMfesta 2020 i družiti se sa sudionicima i posjetiteljima aktivnosti u sklopu programa, ali i sami sudjelovati u svim aktivnostima programa. Članovi udruge također će tradicionalno kuhati grah i gulaš te ga besplatno dijeliti posjetiteljima i sudionicima.


Nadalje, zainteresirani posjetitelji će moći besplatno kampirati na dvorišnom prostoru udruge, te boravkom u gradu Vrbovcu upoznati sve njegove ljepote.


VUMfest je već prepoznatljiv festival urbane kulture, čiji program ima za cilj podizanje kulturnih, umjetničkih, društvenih i drugih ponuda i sadržaja u gradu i županiji. Aktivnosti programa temelje se na brojnim nastupima bendova alter scene te šarolikom sadržaju u vidu različitih radionica. Festival povećava vidljivost nezavisne kulturne scene i scene mladih grada Vrbovca i Zagrebačke županije među širom javnosti te razvija publiku zainteresiranu za kulturne prakse.


Pokrovitelji: Grad Vrbovec, Savjet mladih Grada Vrbovca, Zagrebačka županija, Komunalac Vrbovec i Zaklada Kultura nova.