Preskočite na glavni sadržaj

Dodjela nagrada za dječju književnost i ilustraciju 'Grigor Vitez'

U srijedu, 1. srpnja, s početkom u 19 sati, održat će se službena dodjela nagrada za dječju književnost i ilustraciju 'Grigor Vitez' u zagrebačkom 'Botaničaru', Trg Marka Marulića 6.
vrijeme: 01.07.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Botaničar, Trg Marka Marulića 6
url: http://www.savez-dnd.hr

Dodjelu nagrada vodi Ida Prester, a nagrade će primiti:

             Književnik Zoran Ferić za najbolji tekst za djecu u 2019. u ilustriranoj knjizi SAN LJETNE NOĆI (V.B.Z)

             Književnik Roman Simić  za najbolji tekst za djecu u 2019. u slikovnici JURA I GOSPOĐICA ZAVISSST (Profil knjiga)

             Književnica Nada Mihaljević za najbolji književni tekst za mlade u slikovnici PUTOVANJE U MJESTU (Naklada Ljevak)

             Ilustrator Manuel Šumberac  za najbolje ilustracije za djecu mlađe dobi u autorskoj slikovnici POTRAGA (Profil knjiga)

             Ilustratorica Vendi Vernić  za najbolje ilustracije za djecu starije dobi u ilustriranoj knjizi SEDAM MAČAKA (Mala zvona)

             Književnica Morea Banićević, koja je osvojila nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolji roman u 2019. za DVOJNIKE U TAMI (Hangar 7)

             Književnica Nikolina Manojlović Vračar i ilustratorica Jelena Brezovec, koje su osvojile nagradu „Ptičica“ u kategoriji za najbolju slikovnicu u 2019. za OBLAK U ŽUTOM KAPUTU (Evenio)

 

Dobitnicima će čestitati i književnice i prošle dobitnice nagrade Grigor Vitez Silvija Šesto i Sanja Pilić.

 

Godišnja nagrada “Grigor Vitez” za dječju književnost i ilustraciju najstarija je domaća nagrada za dječju književnost i ilustraciju, koja je prvi put dodijeljena 1967. godine. Nagrada se dodjeljuje za najbolji književni tekst i ilustracije odabrane iz jednogodišnje produkcije dječje knjige i slikovnice u kategorijama za djecu i mlade. Sastoji se od novčanog iznosa, diplome i statue “Ptica” – rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Ta su priznanja izraz stajališta da je za kvalitetnu dječju knjigu i slikovnicu potreban sklad teksta, ilustracije, grafičkog i likovnog uređenja te dizajn. Nagrade dodjeljuje najstarija i najveća organizacija za djecu, Savez društava „Naša djeca“ Hrvatske na temelju ocjena stručnog i dječjeg povjerenstva. Stručno povjerenstvo za 2019. godinu: Koraljka Jurčec Kos, predsjednica Povjerenstva, muzejska savjetnica i kustosica Hrvatskog biennala ilustracije; Ana Đokić, dopredsjednica Povjerenstva, književnica;  doc.dr.sc. Marina Gabelica, Tomislav Tomić, ilustrator i izv.prof.dr.sc. Dubravka Zima. Dječje povjerenstvo je djelovalo pod vodstvom Hrvatskog centra za dječju knjigu pri Knjižnicama grada Zagreba, a ovogodišnji žiri je imao 3 člana i dvije članice, djece u dobi 11-14 godina. Nagrada se dodjeljuje pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Grada Zagreba. Partneri Nagrade “Grigor Vitez”su Knjižnice grada Zagreba. Partneri 70 godina Društva „Naša djeca“ su Tekstilpromet, Pressclipping i Ipsos Puls.