Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na 24. Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji

Pet hrvatskih naslova prikazat će se u sklopu Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji koji je ove godine podijeljen na ljetno i jesensko izdanje. U sklopu ljetnog izdanja u natjecanju filmova iz regije, prikazuju se 'Glas', 'Otac', 'Šavovi' i 'Bog postoji, njeno ime je Petrunija', a 'Bosonogi car' prikazuje se 6. srpnja, nakon svečane dodjele nagrada.
vrijeme: 29.06.2020.
mjesto: Bugarska; Sofija
url: https://siff.bg/en/
U programu Balkan Competition prikazuje se hrvatski film Glas redatelja Ognjena Sviličića te hrvatske manjinske koprodukcije Otac Srdana Golubovića (hrvatski producenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler film), Šavovi Miroslava Terzića (hrvatska koproducenta je Zdenka Gold, Spiritus movens) te Bog postoji, njeno ime je Petrunija Teone Strugar Mitevske (hrvatska koproducentica je Zdenka Gold, Spiritus movens).

 

Ovogodišnje izdanje Međunarodnog filmskog festivala u Sofiji trebalo se održati u ožujku, no bilo je odgođeno zbog koronakrize. Organizatori su odlučili podijeliti festival na dva dijela - ljetno i jesensko izdanje. U ljetnom izdanju, projekcije filmova iz natjecateljskih programa (Balkan Competition, International Competition, Documentary Competition, Bulgarian Short Film Competition) održava se online te na otvorenim prostorima i u kinodvorani Cinema House u Sofiji.

 

Hrvatska manjinska koprodukcija Bosonogi car Jessice Woodworth i Petera Brosensa (hrvatski koproducenti su Lana Matić i Boris T. Matić, Propeler film) prikazuje se 6. srpnja, nakon svečane dodjele nagrada.

 

Tijekom ljetnog izdanja, na festivalu će se prikazati 88 naslova koji su dostupni na digitalnoj festivalskoj platformi u periodu od 24 dana (do 19. srpnja), a namijenjeni su isključivo gledateljima s adresom u Bugarskoj.

 

Jesensko izdanje festivala održat će se u rujnu i listopadu, a sastojat će se od filmova iz nacionalnih natjecateljskih programa te drugih naslova koji nisu prikazivani na ljetnom izdanju. Više detalja o Međunarodnom filmskom festivalu u Sofiji možete pronaći ovdje.

 

Osim toga, u sklopu industrijskog djela festivala, odvija se 17. izdanje koprodukcijskog marketa Sofia Meetings na kojem se predstavlja projekt igranog filma 1970 redatelja Darka Lungulova, koji se razvija u produkciji srpskog Papa Films te koprodukciji Propeler Filma iz Hrvatske. Projekt je također predstavljen na koprodukcijskom sajmu Filmskog festivala u Cannesu - Marché du Film koji se održavao online od 22. do 26. lipnja.

 

Također, u sklopu Sofia Meetings, odvija se i četvrti modul (pitching i packaging projekta) edukativnog programa First Films First Goethe Instituta na kojem sudjeluju dva projekta dugometražnih filmova iz Hrvatske - Pula redatelja Andreja Korovljeva, scenarista Ivana Turkovića Krnjaka te producentice Dijane Mlađenović  i Ostavi vrata otvorena redateljice Judite Gamulin i producentice Ree Rajčić.

 

Izvor: HAVC