Preskočite na glavni sadržaj

Kuća fresaka u Draguću kao posjetiteljski centar i središte kulturne rute

U Kući fresaka u Draguću u petak je predstavljen interpretacijski sadržaj Kuće fresaka i formiranje posjetiteljskog centra, kao središta kulturne rute po zidnim slikama u Istri, priopćeno je iz ureda Istarske županije.
vrijeme: 26.06.2020.
mjesto: Kuća fresaka, Draguć
url: https://www.facebook.com/kucafresaka/
 
Naime, procjenjuje se da je na relativno maloj površini istarskog poluotoka sačuvano oko 150 lokaliteta sa zidnim slikama koje su nastajale od antičkog razdoblja pa sve do 20. stoljeća, a taj se broj povećava sa svakim novim istraživanjem arheoloških lokaliteta ili obnavljanjem crkvenih građevina jer uvijek se pronađe kakav novi primjerak zidnog slikarstva i u svjetovnim građevinama i u crkvama.

"U kulturološkom smislu to je fenomen koji je Istra odlučila čuvati i prezentirati. To je dokaz važnosti zidnog slikarstva Istre i vrednovanja istarske kulturne baštine", rekao je obnašatelj dužnosti istarskog župana Fabrizio Radin.

Inače, Kuća fresaka u Draguću, na području Općine Cerovlje, otvorena je 2015. godine u sklopu europskog projekta REVITAS, a kojem je cilj bio revitalizacija istarskog zaleđa. U sklopu projekta obnovljena je troetažna zgrada stare škole s info-pultom i malom galerijom u prizemlju, kongresnom salom na prvom katu i apartmanom te studijskim prostorom na drugom katu. Kuća je dobila i raznovrsnu tehničku opremu, osnovne tiskane materijale o freskama pod naslovom "Šareni trag" te je izrađen digitalni sadržaj o najznačajnijim zidnim slikama na području hrvatske i slovenske Istre. Nadalje, 2017. godine Kuća fresaka postala je odjel Povijesnog i pomorskog muzeja Istre u Puli te djeluje na više područja obuhvaćajući više djelatnosti koje se mogu grupirati u obrazovnu, muzejsku, znanstvenu i stručnu, te turističku djelatnost.

U sklopu Kuće fresaka organizirane su i domaće te gostujuće izložbe, a velika izložba o povijesti zaštite zidnog slikarstva u Istri "Čuvari istarskih fresaka", gdje su se prezentirali najznačajniji istarski lokaliteti, još uvijek traje na Kaštelu u Puli. U tijeku je i međunarodna izložba o zidnom slikarstvu dviju regija - Istre i Gornjeg Friulija koja je organizirana u suradnji s udrugom Ad Undecimum iz San Giorgio di Nogara, trenutno u zgradi regionalnog parlamenta u Trstu.

Ove godine tiskat će se i opsežna monografija o zidnom slikarstvu u serijalu Umjetnička baština istarske crkve gdje je Kuća fresaka suizdavač i dio uredništva. Kuća fresaka prikuplja i dokumentaciju o zidnim slikama i općenito o istarskoj kulturnoj baštini te omogućuje boravak stručnjacima i znanstvenicima te korištenje uredskih prostora. (Hina)