Preskočite na glavni sadržaj

Izložba 'Umjetnost je sumnja' u novom izložbenom prostoru Lexart skladište

Skupna izložba "Umjetnost je sumnja", kojom autorica Snježana Ban predstavlja fenomen sumnje kao kreativan potencijal u suvremenom slikarstvu, otvara se u utorak, 30. lipnja u novom izložbenom prostoru Lexart skladište.
vrijeme: 30.06.2020.
mjesto: Zagreb, Lexart skladište, Frankopanska 22-24

Izložbom se ujedno promovira novi izložbeni prostor u nekadašnjem skladištu knjiga Leksikografskog zavoda Miroslav Krleža, u kojemu knjige postaju sastavni dio prostorne koncepcije i umjetničkog događanja.

Izložba obuhvaća djela 37 autora različitih generacija, u rasponu od nedvojbenih autoriteta i likovnih osobnosti, preko srednje generacije, do vrlo mladih umjetnika i umjetnica na početku umjetničke karijere, koji su bitno utjecali na cjelokupan autoričin umjetnički i istraživački rad o autorskoj sumnji, ističe se u najavi izložbe.

Umjesto uobičajenoga jednokratnog izlaganja, fenomen sumnje u umjetnosti predstavit će se kroz tri uzastopna različita postava te će tako nakon prvoga, koji se otvara u lipnju, uslijediti drugi u rujnu i treći u listopadu.

"Zamisao o izložbi, koja se u početku javila tek kao maglovita i daleka mogućnost, proizašla je iz osobnoga, specifičnoga pristupa umjetničkom radu i na njemu se zasniva još od trenutka kada sam vlastito iskustvo stvaralačke krize odlučila realizirati kao vlastitu sliku sumnje, odnosno kartu sumnje koja okuplja slikovnu i tekstualnu građu, uvelike oslonjenu na druge autore i njihova često paradigmatska djela, misli i zapažanja, u neku vrstu posvete sumnji", ističe autorica u tekstu o izložbi.

Na izložbi će se kroz tri postava predstaviti umjetnici Damir Babić, Ivana Bajcer, Gordana Bralić, Iva Ćurić, Damir Fabijanić, Eugen Feller, Mladen Galić, Sonja Gašperov, Nina Ivančić, Dean Jokanović Toumin, Nikica Jurković, Mihael Klanjčić, Julije Knifer, Zlatko Kozina, Ivan Kožarić, Hrvoje Majer, Ivica Malčić, Mia Maraković, Marija Matić, Ana Mušćet, Goran Petercol, Jelena Kovačev, Jelena Petric, Ante Rašić, Goran Trbuljak, Đuro Seder, Ana Sladetić Damir Sokić, Ivo Šebalj, Ljerka Šibenik, Tanja Škrgatić, Ivan Tudek, Nikola Ukić, Iva Vraneković, Iva Zagoda, Igor Zdunić, Lucija Žuti.

Opsežna publikacija uz izložbu objedinjuje sve radove i tekstove autorice Snježane Ban te predgovore Antuna Vujića, Deana Jokanovića Toumina, Damira Sokića i Blaženke Perice. (Hina)