Preskočite na glavni sadržaj

Vinkovački VIII. Rimski dani održat će se 4. srpnja

Osmi Rimski dani u Vinkovcima, koji su se trebali održati početkom lipnja, ipak će se održati i to 4. srpnja pod geslom 'Inter nos fortiores' – 'Zajedno smo jači', najavljeno je u petak na konferenciji za novinare organizatora te manifestacije.
vrijeme: 04.07.2020.
mjesto: Vinkovci
url: http://www.tz-vinkovci.hr/
Po riječima vinkovačkog gradonačelnika Ivana Bosančića, Vinkovci će 4. srpnja ponovno biti rimske Cibale te prikazati sve ono što baštine od vremena Rima i Rimskog carstva u kojem se na području grada Vinkovaca nalazilo značajno rimsko naselje Colonia Aurelia Cibalae u kojem su rođena i dva rimska cara, Valentinijan I. i Valens, koji su jedini rimski carevi rođeni na tlu Hrvatske.

 

"Pozivam sve naše sugrađane da dođu na VIII. Rimske dane i uživaju u bogatom i raznovrsnom programu iako u skraćenom obliku zbog utjecaja epidemije koronavirusa, ali bitno je da će se manifesatcija ipak održati i to na prostoru parka Lenije", kazao je gradonačelnik Bosančić.

 

Ravnatelj Gradskog muzeja Vinkovci Hrvoje Vulić kazao je kako prvo nije bilo zamišljeno da se ovogodišnji Rimski dani održe pod geslom "Zajedno smo jači", ali presudilo je zajedništvo iskazano tijekom epidemije koronavirusa. "Kao zajednica i država pokazali smo jedinstvo i zajedništvo u epidemiji koja nas je nedavno pogodila, a zajedništvo je krasilo i Rimljane, koji su prevladali sve prepreke i postali jedno od najjačih carstava na svijetu", rekao je Hrvoje Vulić.

 

Govoreći o programu VIII. Rimskih dana Marko Jureta iz Turstičke zajednice grada Vinkovaca najavio je održavanje Rimskog sajma, keramičarskih radionica kao i radionica žongliranja, kviz na temu rimske povijesti, Malu školu gladijatora te središnji događaj, borbe vinkovačkih gladijatora.

 

Po riječima direktorice vinkovačkih Novosti Marije Gerovac, manifestacija će završiti prikazivanjem animiranog filma "Asterix: tajna magičnog napitka" te koncertom vinkovačkog Orion Full Banda. (Hina)