Preskočite na glavni sadržaj

14. Ivanje u Kupinečkom Kraljevcu

14. Ivanje u Kupinečkom Kraljevcu donosi bogat program sa zadaćom očuvanja narodnih običaja i zajednice u izazovnim vremenima. Manifestacija će ugostiti živuću legendu hrvatske tradicijske glazbe Dunju Knebl i Roka Margetu koji će žitelje i posjetitelje podučiti tradicijskoj glazbi u svojoj besplatnoj radionici.
vrijeme: 27.06.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Centar za kulturu Novi Zagreb, Trg Narodne zaštite 2
url: https://www.facebook.com/czknzg/

Dakako, čuvari tradicije su i poznati tamburaški sastav Ni 5, Ni 6 koji će nas provesti kroz glazbenu etno povijest Hrvatske prije i poslije središnjeg događaja manifestacije – paljenja ivanjskih krjesova.

 

Kupinečki će kraj time biti jedan od vratara hrvatske baštine, uz brojne gradove i sela koji stoljećima dočekuju ljeto plamenom života. Ivanje je pretkršćanski narodni običaj vezan uz zimski i ljetni suncostaj, kao i proljetnu i jesensku ravnodnevicu. Krjesovi su pak tradicijski smatrani obredima pročišćavanja i početka novog života, a ljetno je paljenje nakon onog proljetnog za Jurjevo padalo na najduži dan godine.

 

Ivanjski običaji

 

Hrvatski je običaj nastao iz slavenske tradicije koja je prigrlila kršćanstvo, a simbolički obilježava dan svetog Ivana Krstitelja koji je u rijeci Jordan krstio Krista. Ivan Krstitelj je time posljednji prorok uz čiji se blagdan rođenja (24. lipnja) vezuju pretkršćanski običaji paljenja krjesova, a rasprostirali su se diljem zemlje. Prema tradiciji, žitelji različitih krajeva Hrvatske okupljali bi se pred zoru na izvorima vode te se u njemu okupali, kako je i sam sveti Ivan zaštitnik vrela. Ivanjski običaji podrazumijevali bi potom skupljanje suhog granja koje bi se postepeno palilo predvečer, a onda kad bi pala noć palili su se veliki krjesovi na obalama rijeka ili brdima, ovisno o kraju. Žitelji su ih preskakali smatrajući da im tako ljetni kukci neće gristi noge.

 

Djevojke bi si međusobno triput preko plamena bacale povezane rukoveti cvijeća koje se stavljalo na krovove i kuće. One bi se okupljale i kao dodole, te pohodile sve kuće sela pjevajući kako bi prizvale kišu za dobru ljetinu. Domaćice kuća iz kotlova bi prolijevale vodu na dodole u plesu kako bi i njih tako blagoslovile. Dodolama istovjetne bile su ladarice koje su se obraćale nebesima i Ladi za kišom koja će okupati polja i stoku. Žene bi nerijetko i u svojim čišćenjima dvorišta i okućnica skupljale suho granje i otpadno drvo te ih vezale u snopove koji bi se kasnije zajedno palili.

 

Natjecateljski duh među selima htio je da se odabere najveći krijes, a s odlukama o tome poigravali bi se dječaci koji bi protivnički krijes pokušali rušiti praćkama. I dok bi stariji i djeca oko ponoći pošli kućama, mladež bi ostajala u plesu, slavlju i preskakivanju žeravice do nove zore. Djevojkama i mladićima ivanjske bi procesije bile prilike za upoznavanjem partnera, ali i njihovih obitelji kroz male ritual i običaje na ovaj mnogima omiljen ljetni dan.

 

Proslava 14. Ivanja u Kupinečkjom Kraljevcu održat će se u subotu, 27. lipnja 2020. godine na školskom sportskom igralištu (Kraljevečki brijegi 90).

 

14. Ivanje u Kupinečkom Kraljevcu u organizaciji je Centra za kulturu Novi Zagreb, Gradska četvrt Brezovica, Vijeće MO Kupinečki Kreljevec 1, Sportsko društvo Kupinečki Kraljevec, KUD Kupinečki Kraljevec, DVD Kupinečki Kraljevec. Partner manifestacije je Gradski odjel za kulturu Grada Zagreba.


Facebook event