Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige 'Kazalište za narod' Snježane Banović

Predstavljanje knjige 'Kazalište za narod' Snježane Banović (Fraktura, 2020.) održat će se u četvrtak, 25. lipnja, u 19 sati, u Novinarskom domu u Zagrebu.
vrijeme: 25.06.2020. 19 h
mjesto: Zagreb; Novinarski dom, Perkovčeva 2
url: https://fraktura.hr/

Uz autoricu, o knjizi će govoriti Dejan Jović, Hrvoje Klasić i Seid Serdarević, a ulomke iz knjige čitat će Dora Fišter i Vanja Matujec.

 

'Kazalište za narod' knjiga je koja se bavi ulogom HNK-a u prvom desetljeću po završetku Drugoga svjetskog rata, u vremenu obnove, ali i mnogih prijepora, u doba kulturnoga lutanja od želje da se prati socrealizam sovjetskoga tipa do suvremenoga europskog kazališta. Vrijeme je to zanosa i poleta kada se osnivaju mnogobrojna nova kazališta i kulturne institucije. 

 

Snježana Banović minuciozno, s mnogo detalja, opisuje mijene koje doživljavaju HNK i hrvatsko glumište. Kazalište za narod nije samo povijest kazališta od prvih poratnih izvedbi posvećenih revoluciji do senzacionalnoga gostovanja u Londonu 1955., već je prije svega povijest vremena i ljudi u njemu – glumaca, redatelja, političara – koji su stvarali i utemeljili našu suvremenu scenu, a kroz čije se sudbine prelama i naše današnje vrijeme.