Preskočite na glavni sadržaj

Premijerna izvedba 'Vježbanja života - drugi put' u Rijeci

Jedna od najiščekivanijih kazališnih predstava u Rijeci 'Vježbanje života - drugi put' premijerno će se izvesti  24. lipnja u HNK Ivana pl. Zajca, najavljeno je na konferenciji za novinare u četvrtak.
vrijeme: 24.06.2020. 20 h
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca, Uljarska 1
url: http://www.hnk-zajc.hr
Kako je najavljeno, nije riječ o obnovi ni rekonstrukciji kultne predstave "Vježbanje života" riječkoga HNK od prije 30-tak godina, prema istoimenom romanu Nedjeljka Fabrija, u dramatizaciji Darka Gašparovića i režiji Georgija Para. To je, navodi se, "predstava koja ulazi u povremeni dramaturški dijalog, istodobno sentimentalan i kritički, s predstavom Fabrija, Gašparovića i Para, a usto i predlaže pristup romanu i njegovoj slavnoj inscenaciji s početka devedesetih iz odgovornosti i perspektive današnjeg vremena".
 
Kako je na najavnoj konferenciji za novinstvo održanoj u HNK Ivana pl. Zajca, kazao riječki gradonačelnik Vojko Obersnel, izvorna predstava preispitivala je riječku povijest i naznačila početak buđenja interesa za riječkim identitetima. U 20 godina na mjestu gradonačelnika nisam nikad utjecao na umjetnički i kreativni program HNK, ali priznajem da sam nizu intendanata predlagao da obnove ovu predstavu. No, tek je Marin Blažević smogao hrabrosti da to učini, kazao je Obersnel.
 
Intendant Marin Blažević, ujedno redatelj i dramaturg nove predstave, istaknuo je da su u HNK dovedeni u vrlo čudnu situaciju, kad je predstava bila gotovo posve dovršena i spremna za premijernu izvedbu, a pandemija koronavirusa i zatvaranje kazališta je to onemogućilo. Ova predstava, rekao je, usmjerena je prema ženskim likovima i njihovu gledanju povijesnih i obiteljskih događanja. Istaknuo je vrijednost glumačke ekipe, među kojima se ističu Neva Rošić, Mira Furlan, Olivera Baljak i Zrinka Kolak Fabijan. Uz njih nastupaju Elis Lovrić, Tanja Smoje, Jelena Lopatić, Aleksandar Cvjetković, Mirko Soldano, Nikola Nedić, Giuseppe NIcodemo i još niz glumica i glumaca Hrvatske i Talijanske drame riječkoga HNK.
 
Uz Blaževića, dramaturginje su Lucija Klarić, Maja Ležaić i Nikolina Rafaj. Scenograf je Alan Vukelić, kostimografkinja Sandra Dekanić, autori glazbe Josip Maršić i Zoran Medved a koreografkinja i asistentica redatelja Mila Čuljak.
 
Predstava se izvodi u sklopu programskog pravca Doba moći projekta Rijeka 2020 - Europska prijestolnica kulture, kazala je direktorica tvrtke Rijeka 2020 Irena Kregar Šegota. To je jedan od vrhunaca programa EPK u Rijeci, istaknula je. Programski pravac Doba moći govori o riječkoj i europskoj povijesti i možda nema boljeg materijala za tu temu od ove predstave, ustvrdila je. (Hina)