Preskočite na glavni sadržaj

Izložba Antuna Tonija Blažinovića u Novoj Gradiški

Izložba skladatelja Antuna Tonija Blažinovića 'Glazbena mjera trokuta - Nota korijena broja - Trianglemetre', otvara se u četvrtak, 18. lipnja 2020., u Gradskom muzeju Nova Gradiška.
vrijeme: 18.06.2020.
mjesto: Gradski muzej Nova Gradiška
url: http://gmng.hr/



Antun Toni Blažinović zastupa novi pristup artikulaciji parametra trajanja zasnovan na geometrijskom liku trokuta. Za razliku od standardne zapadne glazbene notacije, u kojoj zapis trajanja slijedi logiku racionalnih brojeva odnosno razlomaka, Blažinović je osmislio notacijski znak za trajanje čija je vrijednost iracionalan broj - naziva je notom korijena broja te podjelu glazbene mjere zasnovanu na odnosima stranica trokuta - glazbena mjera trokuta- trianglemetre. Ta mjera uključuje iracionalne vrijednosti trajanja.

Dok je u glazbenoj mjeri trokuta autor pomoću računala pokušao postići strogu određenost trajanja – kako bi odstupanje bilo što manje, u slučaju zvuka u trajanju drugog korijena iz 2 to se, prema riječima autora, dogodilo „fizički“ – sudarom odsviranome pomoću  "instrument- kruga". Trajanje tog zvuka je odredila geometrija kao po zakonu prirode. 

Za umjetnike izvođače i izvedbu uživo predlaže praćenje glazbene mjere putem video snimke-animacije na monitoru. On navodi da njegov koncept predstavlja prvi korak ka geometrizaciji parametra trajanja (glazbenih mjera i notnih vrijednosti), nasuprot institucionalno prihvaćenoj aritmetizaciji.  Odgovore i potvrdu takvog načina razmišljanja pokušava pronaći i u filozofiji od antike do današnjih dana.
Na izložbi će biti izloženi plakati s tekstovima filozofa kao i autorovi tekstovi te će se moći vidjeti "instrument krug", dio scenografije iz predstava za koje je glazbu skladao u glazbenoj mjeri trokuta, dodekaedar,  te pogledati i video materijali o postupcima Nota trajanja korijena broja i Glazbena mjera trokuta – trianglemetre. Nakon otvorenja autor će održati predavanje.
Na sličan način Glazbena mjera trokuta je predstavljena u Mariboru, Čakovcu i Zagrebu, gradovima koji su životno i glazbenički bitni na Blažinovićevom putu, te ju sada ovom izložbom predstavlja i u rodnom gradu Novoj Gradiški.

Više o projektu:
www.trianglemetre.eu