Preskočite na glavni sadržaj

Hrvatski naslovi na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Annecyju

Četiri hrvatska animirana filma i jedna manjinska koprodukcija prikazat će se u natjecateljskim programima ovogodišnjeg izdanja festivala u Annecyju, koji će se održati online, od 15. do 20. lipnja.
vrijeme: 15.06.2020.
mjesto: Francuska; Annecy
url: https://www.annecy.org/

U sklopu natjecateljskog programa dugometražnih filmova prikazuje se Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa autora Dalibora Barića, a u kratkometražnu konkurenciju već su ranije uvršteni Arka redatelja Natka Stipaničeva te Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića, dok je film I'm Not Feeling Very Well Sunčane Brkulj u natjecanju studentskog filma, a Prirodni odabir autorice Alete Rajič u popratnom natjecateljskom programu Perspective shorts.

 

"Povodom ovogodišnjeg online programa Međunarodnog festivala animiranog filma u Annecyju, gdje će film 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' biti premijerno prikazan, te sudjelovati u natjecateljskom programu dugometražnog filma, želim izraziti svoje oduševljenje i zahvalnost ljudima koji su doprinijeli da film dobije zanimljivost i neku kvalitetu koju su prepoznali selektori festivala. Bio sam istinski iznenađen kad sam saznao da je film izabran među 3 180 drugih filmova. 'Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa' moj je najambiciozniji projekt do sada, s obzirom na minutažu i broj ljudi uključenih u njegovo nastajanje", rekao je autor Dalibor Barić.

 

"Ovo je film bez kamera, bez setova, bez rasvjetnih tijela, scenskih radnika. Samo scenarij, mikrofon, osam glumaca u tonskom studiju i godinu dana sporog i dugotrajnog procesa vizualiziranja filma; sličicu po sličicu, scenu po scenu. Završni izgled filma je polako i neprimjetno izranjao na površinu probijajući se kroz slojeve prethodnih pokušaja, odbačenih rješenja, prepravljanja i brisanja kao na nekakvom palimpsestu. Želim se zahvaliti svima koji su sudjelovali u nastajanju filma", dodao je na kraju.

 

Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa priča je o Martinu, koji se pokušao boriti protiv sustava, a sada je u bijegu i konceptualnoj umjetnici Sari. Zajedno se pridružuju revolucionarnoj komuni na selu, dok im je policija na tragu. Inspektor Ambroz zna da su prava pitanja važnija od odgovora, jer možda ništa nije istina.

 

Dalibor Barić film je animirao, režirao i montirao te za njega napisao scenarij i skladao glazbu, a producirao ga je Ivan Katić (Kaos). Glasove likovima daju Rakan Rushaidat, Ana Vilenica, Frano Mašković, Nikša Marinović, Mario Kovač, Željka Veverec, Boris Bakal i Pavlica Brazzoduro Bajsić, a za zvuk su zaslužni Dino Brazzoduro i Ivan Zelić iz Studija Nazor. Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke.

 

Film se prikazuje u sklopu natjecateljskog programa dugometražnog filma Contrechamp, a popis ostalih filmova u spomenutoj konkurenciji nalazi se ovdje.


U natjecanje kratkometražnog filma ranije su uvršteni Arka Natka Stipaničeva te Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića.

 

Film Arka, o veličanstvenom prekooceanskom kruzeru koji plovi morem, režirao je Natko Stipaničev, a zajedno s Mašom Seničić i Damirom Juričićem, potpisuje i scenarij. Stipaničev je, s Pavlom Stanojevićem, radio i animaciju, a zaslužan je i za dizajn, pozadine, montažu i oblikovanje zvuka. Producent je Igor Grubić (Kreativni Sindikat), a prodajni zastupnik Bonobostudio. Film je nastao uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Splita.

 

Film Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali redatelja i montažera Matije Pisačića i Tvrtka Rašpolića u natjecateljskom programu Annecyja imat će svoju međunarodnu premijeru, a nastaje po priči autorice Mime Simić, koja s Jasnom Žmak i Matijom Pisačićem potpisuje i scenarij.

 

Animirano djelo smješteno je u London, početkom 20. stoljeća. Slavna detektivka Gloria Scott i njena družbenica Mary Lambert provode sasvim mirnu večer u svom detektivskom uredu. No nepoznati je ubojica upravo pred njihovim vratima ubio profesora Jansona. Pred njima je novi izazov.

 

Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali producirala je Dijana Mlađenović (Kinematograf), a koproducent je Darko Lungulov (Papa Films iz Srbije). Glavni animator je Kristijan Dulić, scenografike je radio Boban Savić (GETO), a glazbu Noa Pisačić. Glasove likovima daju Jadranka Krajina, Matko Knešaurek, Andy Tomlinson, Scott Fortney i Gavin Benson. Film su podržali Hrvatski audiovizualni centar, Filmski centar Srbije i potprogram MEDIA Kreativne Europe.

 

U natjecanju studentskog filma prikazuje se eksperimentalni I'm Not Feeling Very Well autorice Sunčane Brkulj, nastao u produkciji Akademija likovnih umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom Danijela Šuljića. Film rađen u tehnikama cut-out i stop motion prikazuje raspjevane lubanje koje maštaju o oslobođenju od svojih geometrijskih formi kako bi zaplivale u velikom, plavom moru.

 

Hrvatska manjinska koprodukcija Prirodni odabir autorice Alete Rajič dio je natjecateljskog popratnog programa Perspective shorts. Film je nastao u bosanoskohercegovačko-hrvatskoj koprodukciji, a hrvatski koproducent je Vinko Brešan (Zagreb film). Priča je to o ženi-srni koja je živuća skulptura, zarobljena u urbanim prostorima dosade i melankolije i u utopijskim muzejima gdje radi. Zabavlja se tako što se pretvara da je ljudsko biće, ali samo u pozama: čisti, ispija kavu, puši, spava. Problemi nastaju kada se na njenoj glavi u obliku dva roga pojave znakovi životinjskog bijesa. Aleta Rajič film je režirala te za njega napisala scenarij, a potpisuje i animaciju, dizajn, pozadine i kameru. Film je montirala Sanja Rajič Banjac, dok je glazbu za film radio Vjeran Šalamon, koji je oblikovao i zvuk. Prirodni odabir nastao je uz potporu Fonda za kinematografiju Sarajevo te Hrvatskog audiovizualnog centra.

 

Osim toga, u novom programu namijenjenom projektima u razvoju naziva 'Preview' predstavit će se i dijelovi kratkometražnog animiranog VR filma Veljka i Milivoja Popovića, Dislokacije. U 'Previewu' sudjeluju projekti koji su se predstavljali u industrijskim programima Annecyja 2019., Work in Progress i Studio Focus.

 

Film postavlja pitanje što se događa u trenutku dislokacije, kada se migrant ili izbjeglica nađe u okruženju i situaciji koja u potpunosti negira njihovu ljudskost, prijašnja životna iskustva i razumijevanje njegovog položaja u društvu.

 

Osim što su ga režirali, Veljko i Milivoj Popović film su, uz Veronique Siegel, i producirali. Distributer filma je Bonobostudio. Dislokacije nastaju uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra te američkog izdavača videoigara Epic Games, kroz njihov program potpore Epic MegaGrant, a premijerno bi se trebale prikazati u rujnu ove godine.

 

Za sudjelovanje na festivalu u Annecyju prijavilo se više od tri tisuće filmova, a u festivalske sekcije primljeno je njih 179. Ovogodišnje izdanje će se, zbog pandemije koronavirusa, održati online od 15. do 20. lipnja. Na stranicama festivala pravovremeno će biti objavljeni svi tehnički detalji.

 

Izvor: HAVC