Preskočite na glavni sadržaj

EK objavila poziv 'Kina kao inovativni centri za lokalne zajednice'

Europska komisija objavila je drugi po redu poziv namijenjen pokretanju inovativnih kulturnih središta vezanih uz film i kinematografiju, s posebnim naglaskom na područjima koja su infrastrukturno deficitarna u pogledu razvoja kinoprikazivačkog i kulturnog sadržaja te koja su snažno pogođena krizom uzrokovanom pandemijom virusa COVID-19. Sredstva predodređena za ovaj poziv iznose ukupno 1,5 milijuna eura.
vrijeme: 12.06.2020.
prijava: 07.08.2020
url: https://ec.europa.eu/digital-single-market/en/news/preparatory-action-cinemas-innovation-hubs-local-communities

Lokalna kina okupljaju zajednice, unaprjeđuju lokalni kulturni život i imaju važnu ulogu u kontekstu društvene uključenosti. Ona pružaju mogućnost obrazovanja i potiču razvoj lokalnog gospodarstva, što ujedno podrazumijeva dugoročni rast urbanog razvoja. Njihov kulturni, socijalni i ekonomski utjecaj trebao bi se prenamijeniti nakon poremećaja uzrokovanog pandemijom virusa COVID-19 i posljedičnom krizom. Zahtijevat će se, naime, novi interakcijski instrumenti i inventivni poslovni modeli kako za kinoprikazivače tako i za lokalnu zajednicu vezanu uz kina.
Jedan je od ciljeva ovog poziva svakako privlačenje publike u kulturna središta ponudom najboljih europskih audiovizualnih i kulturnih sadržaja poput koncerata, opera, TV serija kao i dugometražnih i kratkih igranih, animiranih i dokumentarnih filmova, filmske baštine te inovativnih sadržaja poput VR-a.

Prioriteti poziva:
Radi se o tzv. pozivu „pripremnih aktivnosti“ (preparatory actions) kojima će se testirati nova iskustva i doživljaji odlaska u kino, sve iz perspektive potreba lokalne publike.
Pozivom će biti istaknuti sljedeći aspekti:
  1. ispitivanje novih načina razmišljanja o doživljaju kina i stvaranje inovativnih kulturnih centara imajući u vidu krizu uzrokovanu pandemijom virusa COVID-19;
  2. razvoj publike i izgradnja zajednica putem interaktivnih iskustava između kina i VOD-platforma.
Svrha je poziva koji se odnose na „pripremne aktivnosti“ predstavljanje i testiranje novih inicijativa u trogodišnjem razdoblju. Poziv „Kina kao inovativni centri za lokalne zajednice“ ove se godine objavljuje drugi put.

Najviša financijska potpora Europske komisije može iznositi do 70 % ukupnih prihvatljivih troškova aktivnosti.
Rok za podnošenje prijava: 7. kolovoza 2020.
Više informacija:
Preparatory Action "Cinemas as Innovation Hubs for Local Communities" 2020.

Na temelju izvanrednih rezultata iz 2019. godine DKE – Ured MEDIA Hrvatske i ove je godine odlučio organizirati webinar s fokusom na karakteristikama i odredbama ovogodišnjeg poziva uključujući povezivanje organizacija na razini čitave Europe.

Izvor:
http://mediadesk.hr/