Preskočite na glavni sadržaj

Izložba u sklopu projekta 'od5do95' u GMK

Izložba u sklopu multimedijalnog projekta 'od5do95' - 'Ali kud god pogledam uvijek vidim taj stakleni strop.' održava se od 16. lipnja do 4. srpnja 2020. u Galeriji Miroslav Kraljević u Zagrebu. Autorice projekta: Andrea Kaštelan i Arijana Lekić Fridrih.
vrijeme: 14.06.2020.
mjesto: Zagreb, Galerija Miroslav Kraljević
url: http://g-mk.hr/

'Kroz stakleni strop vidi se nebo kojim jure oblaci. Istovremeno, strop je nepremostiva barijera i krhka, ali postojana zaštita od svih nebeskih nedaća. Arhitektonski pr ecizna analogija sa ženom koja je u društvu 21. stoljeća naoko slobodna, ali je od potpune slobode dijeli gotovo nevidljiva zapreka. Ženom koja neprestano dokazuje da je snažnija nego što to društvo pretpostavlja.

Društvene uloge su obilježene stereotipima: žena je kućanica, majka, supruga. Ona koja brine, tješi i sluša. Uloge žene su pasivne, gotovo neodvojive od pojmova doma, kućanstva i obitelji. “Ženska” povijest je prema tome vezana uz uzak dijapazon svakodnevnice uz tek poneku iznimku. Žensku povijest ne pišu žene. Kao što rodne teorije i feminizam ukazuju, žensku povijest pišu muškarci: oni kojima se tradicionalno pretpostavlja uloga vođe. Ženska su iskustva stoga marginalizirana, posebno u društvima s duboko ukorijenjenim patrijarhalnim vrijednostima. Dvadeseto i dvadeset i prvo stoljeće je ženama donijela određena prava i slobode koje do tada nisu imale, ali istinsko provođenje rodne i spolne ravnopravnosti je tek nit koja se nazire daleko na horizontu.'

http://g-mk.hr/

https://www.od5do95.com/