Preskočite na glavni sadržaj

Muzej grada Kaštela ugošćuje izložbu 'Iz grada isplovi ovog - Issa maritima'

U okviru proslave dvjestote obljetnice našeg najstarijeg muzeja - Arheološkog muzeja u Splitu, Muzej grada Kaštela će ugostiti izložbu „Iz grada isplovi ovog - Issa maritima“. Autor izložbe je muzejski savjetnik Boris Čargo, voditelj područne zbirke Arheološkog muzeja u Visu. Izložba se održava od 15. lipnja do 19. srpnja 2020. u kaštelu Vitturi u Kaštel Lukšiću. 
vrijeme: 15.06.2020.
mjesto: Muzej grada Kaštela

Kao naša najvažnija antička grčka kolonija, utemeljena u 4. stoljeću pr. Kr. od Sirakužana, Isa je imala snažne veze s morem. Dobro skrivena luka u viškoj uvali imala je važan strateški položaj u Jadranskom moru, a njezini stanovnici vodili su život neraskidivo vezan uz brodarstvo, trgovinu i ribolov.

Jačanje isejskog utjecaja na obalno područje srednje Dalmacije, ostavilo je trag i na području današnjeg Kaštelanskog zaljeva. Isejska prisutnost zabilježena je u Traguriju i Saloni, a najvažnije kaštelansko antičko naselje Sikuli, koje se nalazilo na području Resnika, također je bilo snažno povezano s Isom. Povezanost Sikula i Ise ogleda se u urbanizmu naselja, ali i u brojnim pokretnim nalazima pronađenima u podmorju i na kopnu. 

https://www.facebook.com/MuzejGradaKastela