Preskočite na glavni sadržaj

Premijera drame 'Kolo' Arthura Schnitzlera u osječkom HNK- u

Prva dramska premijera u programu osječkoga Hrvatskoga narodnog kazališta 'Pozornica u dvorištu' u sklopu premijernog ciklusa 'COVID-19' je drama Arthura Schnitzlera 'Kolo', a bit će izvedena u dvorištu HNK u subotu, 13. lipnja.
vrijeme: 13.06.2020. 21,30 h
mjesto: Osijek; dvorište HNK
url: http://www.hnk-osijek.hr/
Premijeru je u srijedu na konferenciji za novinare najavila ravnateljica Drame te kazališne kuće Petra Bernarda Blašković.  Govoreći o odabiru i pripremi predstave, rekla je kako su pri tome razmišljali koju predstavu odabrati, a da se i dalje poštuju preporuke koje su na snazi, odnosno da istodobno bude što manji broj glumaca na sceni.

 

„Iako u ovoj predstavi nastupa 11 glumaca, u scenama su isključivo po dvije osobe. Zbog COVIDA-19 morali smo o pripremi predstave razmišljati na potpuno drugačiji način te smo se okrenuli vlastitim snagama. Zbog toga smo petorici glumaca iz našeg ansambla, koji imaju sklonosti ka režiji, ponudili da režiraju svaki po dvije scene jer je drama 'Kolo' omnibus od deset scena“, rekla je Blašković,

 

Od njih petorice, trojica i glume u predstavi.

 

„Zbog toga možemo reći kako je to prava glumačka predstava. Iako je komad pisan 1900. godine, on je osuvremenjen i propitkuje društvo na duhovit način gledajući sve kroz prizmu, erosa pa će publika moći vidjeti kako riješiti pitanje erosa u doba pandemije. Nakon svega što se dogodilo vraćamo se pred publiku, ali sa novom sviješću i smatram da se resursi unutar našeg kazališta mogu koristiti i više“, zaključila je.

 

Režiju drame potpisuju Vjekoslav Janković, Vladimir Tintor, Matija Kačan, Armin Ćatić i Aljoša Čepl, a scenografiju Davor Molnar. (Hina)