Preskočite na glavni sadržaj

Objavljena knjiga Ivane Mikulić 'Znati put'

Knjigu osječke sveučilišne profesorice Ivane Mikulić 'Znati put - Oblikovanje kulturno-religijskog identiteta u slavonskim katekizmima 18. stoljeća' objavila je Matica hrvatska.
vrijeme: 08.06.2020.
url: http://www.matica.hr
Književni povjesničar Milovan Tatarin ocjenjuje kako je  Ivana Mikulić izabrala u književnom smislu neatraktivan žanr. Modeli koje nude katekizmi ne znače da je potonuli svijet doista bio takav, nego da se takvom svijetu težilo. Naprotiv, modeli koje je uspostavila Mikulić, otkrivaju tajnu - svijet je uvijek suprotan od ideala, i zato ideal mora postojati, napominje književni povjesničar Tatarin.

 

"Ako se poigram naslovom knjige, značilo bi to ovo: čovjek prošloga doba nije uvijek hodao po dobrom putu, no katekizmi su bili tu da mu otkriju pravi put; znati put je smisao postojanja katekizamske literature", dodao je.

 

Kroatistica Dolores Grmača ističe kako knjiga "Znati put" analizira onaj dio slavonske književne produkcije koji je dosad bio nepravedno zapostavljen u hrvatskoj književnoj historiografiji.

 

Ovo je prva studija posvećena utjecaju nabožne književnosti na primjeru katekizamskih tekstova.

 

Kroatistica Grmača ocjenjuje kako religija u Slavoniji 18. stoljeća ne funkcionira samo na transcendentnoj razini, već ima i izrazit društveni značaj, utječe na sveukupnu misaonu i duhovnu stvarnost i sustav vrijednosti, te je neminovan njezin utjecaj na cjelokupnu hrvatsku kulturu.

 

U tom smislu govoriti o slavonskom kulturnom identitetu 18. stoljeća znači istaknuti njegovu religijsku dimenziju koja se osim na religiozne sadržaje, proteže i na druge strukture svakodnevice, dodaje.

 

Autorica knjige Ivana Mikulić podsjeća kako joj je, pristupajući katekizamskim tekstovima iz kulturološke i književnoantropološke interpretacijske perspektive, interes bio usmjeren na katekizamski diskurs o svakodnevici koji tematizira odnos prema vjeri, privatnom životu i javnom djelovanju.

 

U prvom dijelu analize iscrpan je pregled sadržaja katekizama koji govore o zbilji, a odnosi se ponajprije na tumačenja Deset Božjih zapovijedi i određenih sakramenata. Uvidom u tumačenja može se, pak, uočiti kako je riječ o materijalu podložnom kontekstualnim utjecajima i subjektivnim autorskim interpretacijama, ističe Mikulić.

 

U središnjem dijelu knjige rekonstruirani su modeli oblikovanja kulturno-religijskog identiteta. Time se pokazalo da katekizmi nisu sasvim uniformiran nabožni žanr nego su i nositelji specifičnih kulturno-identitetskih označnica, zaključuje autorica.

 

Knjiga "Znati put - Oblikovanje kulturno-religijskog identiteta u slavonskim katekizmima 18. stoljeća" (337 str.) podijeljena je u dva dijela - Katekizamski diskurs o svakodnevici i Modeli oblikovanja kulturno-religijskoga identiteta.

 

Ivana Mikulić je docentica na Katedri za staru hrvatsku književnost Odsjeka za hrvatski jezik i književnost osječkoga Filozofskog fakulteta. Autorica je stručnih i znanstvenih radova iz područja starije hrvatske knji­ževnosti i književne antropologije. (Hina)