Preskočite na glavni sadržaj

Riječki HNK u lipnju, srpnju i rujnu izvodi 49 programa i šest premijera

Intendant HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci Marin Blažević u srijedu je najavio za lipanj, srpanj i rujan 49 programa kazališta, među kojima šest premijera.
vrijeme: 05.06.2020.
mjesto: Rijeka; HNK Ivana pl. Zajca
url: http://hnk-zajc.hr/
Blažević je istaknuo da će se svih šest premijera izvesti u dva ljetna mjeseca, lipnju i srpnju, a stanka će biti u kolovozu.
 
Neke od predstava i koncerata koji će se premijerno izvesti, kao i dio do sad izvedenih, ne bi se mogao postaviti u riječkome HNK kao gradskoj ustanovi da nije bilo programa Europske prijestolnice kulture i njegova modela financiranja. To se svakako odnosi na dramsku predstavu "Vježbanje života - drugi put", balet "Plamteća voda" i već izvedenu Wagnerovu operu "Tristan i Izolda", rekao je.
 
Programi EPK mogli su se prirediti i izvesti u Rijeci jer, unatoč relativno malom broju stanovnika u europskim mjerilima, ima ustanove u kulturi koje neke druge Europske prijestolnice kulture nemaju ili ih tek osnivaju, ustvrdio je.
 
Rijeka je i prije bila EPK, a bit će i poslije
 
"Osobno mislim da je Rijeka bila EPK i prije ove godine te da će to biti i poslije", kazao je.
 
Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel je izrazio zadovoljstvo početkom redovnog programa HNK te najavljenom većinom planiranih izvedbi vezanih uz program EPK.
 
Naveo je da bi bilo nemoguće sad najaviti ovako obiman ljetni program da se svi djelatnici HNK nisu pripremali protekla dva mjeseca, dok kazalište nije bilo otvoreno za gledatelje.
 
Prva u nizu premijera je 5. lipnja u zgradi HNK i to baleta "Čipka" na glazbu Tene Novak i u koreografiji Maše Kolar. Balet riječkoga HNK priprema još jednu premijeru ovoga ljeta, baletno-plesnu predstavu "Plamteća voda" u koreografiji Andonisa Foniadakisa 30. srpnja.
 
Predstava "Vježbanje života" Hrvatske i Talijanske drame po romanu Nedjeljka Fabrija i u režiji Marina Blaževića premijerno će se izvesti 24. i 25. lipnja, i to zbog velikog interesa gledatelja, a smanjenog kapaciteta gledališta. Predstava će se potom izvesti reprizno 20 puta, umjesto prethodno planiranih 10. Hrvatska drama u suradnji s Gradskim kazalištem lutaka premijerno će 3. srpnja odigrati igrano-lutkarsku predstavu za mlade i odrasle "Kralj Edip" a autor prilagodbe i redatelj je Luciano Delprato. 20 srpnja će se premijerno izvesti i komedija Branimira Nušića "Gospođa ministarka" u režiji Tatjane Mandić Rigonat.
 
Među koncertima se izdvaja zborska večer Riječkog opernog zbora i drugih riječkih zborova posvećena 140. godišnjici rođenja i 60. godišnjice smrti Ivana Matetića Ronjgova u lipnju, gala koncert "Nessun dorma" s najpopularnijim opernim arijama u izvedbi riječki opernih pjevača sredinom srpnja,  te koncert finske operne zvijezde Karite Mattile u rujnu. Obnovljena opera "Julije Cezar u Egiptu" G. F. Händela u režiji Marina Blaževića premijerno je na programu 25. srpnja.
 
Pročelnik Gradskog odjela za kulturu Ivan Šarar istaknuo je da se željelo što više iskoristiti ljeto za izvedbu programa jer se ne zna što donosi jesen vezano uz pandemiju koronavirusa. Stoga još nisu konačno utvrđene lokacije nekih izvedbi, koje se mogu prilagoditi trenutačnim epidemiološkim okolnostima, dodao je. (Hina)