Preskočite na glavni sadržaj

'Muški' pjesnički blok: Odak, Plazibat, Telećan

Nakon ženskog, u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige objavljen je i ovogodišnji muški pjesnički blok – tri zbirke nagrađivanih i prevođenih suvremenih hrvatskih pjesnika: Stipe Odaka, Marinka Plazibata i Dinka Telećana.
vrijeme: 02.06.2020.
url: http://elektronickeknjige.com/
Društvo za promicanje književnosti na novim medijima [DPKM] objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige [BEK] (elektronickeknjige.com) tri zbirke suvremenih hrvatskih pjesnika: „Trobojno bijelo“ Stipe Odaka, nagrađenu Goranom za mlade pjesnike, „Postelja od orahove sjene“ Marinka Plazibata, za koju je autor dobio nagradu za najbolji neobjavljeni rukopis autora do 35 godina na Pjesničkim susretima u Drenovcima, te „Plast igala“ Dinka Telećana, čija je poezija prevedena na desetak jezika.

 

Zbirka pjesama „Trobojno bijelo“ Stipe Odaka, nagrađena prestižnom nagradom Goran za mlade pjesnike 2013. godine, već nas od naslova i prvih redaka uvlači u svoj dojmljivi lirski svijet, po mnogo čemu unikatan u polju suvremene hrvatske književnosti. Erudicija, slike djetinjstva, produhovljenost, komorni ugođaji i stilska izbrušenost samo su neke od odlika ove slojevite, a istovremeno pristupačne i komunikativne poezije.

 

Marinka Plazibata u zbirci „Postelja od orahove sjene“ ne zanimaju tipični prizori i vidljivi fenomeni slavonskog sela. On se koncentrira na pojedinosti i oku nevidljive pomake. Ta sklonost fragmentu, ujedinjena sa sviješću o pripadnosti vlastitoga pisanja nepreglednom svijetu tekstova i umjetničkih praksi, tipičan je element urbane (postmoderne) percepcije. Plazibatova omiljena figura je hiperbola, a njegova bi se kreativna strategija dala sažeti u sljedeći postulat: sve uvećati do granica neprepoznavanja, a onda se suočiti s uvećanim kao s ishodištem novoga iskustva.

 

Dinko Telećan i u knjizi pjesama „Plast igala“ čitateljima nudi mjesto razlike u odnosu na ostatak mlađe hrvatske pjesničke scene, i to ponajprije upornim inzistiranjem na opreci tradicionalno – suvremeno. I kad je, primjerice, riječ o modernim sadržajima u tradicionalnim izražajnim okvirima, i stilističkim skokovima – od stihovnih minijatura do mini poema. Telećan ogoljuje, reducira, pa i opkoračuje, riječi, rečenice kako bi iz njihove (ne)vidljivosti izvukao esenciju. U stihovima traži sklad i iskonsku muzikalnost, ali njegov lirski putnik stalno mijenja perspektive, mjesta, preobražava se, skače kroz vrijeme.

 

Novi su naslovi dostupni u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje, čime je zajamčeno optimalno čitateljsko iskustvo na svim trenutno postojećim računalnim uređajima, nezavisno od dijagonale zaslona na kojima se e-knjige čitaju, kao i mogućnost ispisa na kućnim pisačima. Novi naslovi su objavljeni uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Zagreba.