Preskočite na glavni sadržaj

U Križevcima otvoreni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika

Molitvenim, književnim i glazbenim programom posvećenim sv. Marku Križevčaninu i otvaranjem izložbe Eve Vukine "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu", u Križevcima su otvoreni 12. Dani hrvatskih svetaca i blaženika.
vrijeme: 29.05.2020.
mjesto: Križevci
url: http://sveci.kranjcic.hr/

Organizator Dana, koji traju do 31. svibnja, je Udruga za promicanje znamenitih Križevčana "Dr. Stjepan Kranjčić".

Svečanost proslave sv. Marka Križevčanina počela je u četvrtak u crkvi sv. Ane, a svetu misu je služio rektor Nacionalnog svetišta sv. Josipa u Karlovcu Antun Sente ml.
Program je nastavljen u atriju Gradske galerije otvorenjem izložbe "Hrvatski sveci i blaženici u našem narodu" akademske slikarice iz Čakovca Eve Vukine. Autorica je izložila tridesetak radova različitih dimenzija u tehnici akrila na platnu, olovki i akvarela s portretima gotovo svih hrvatskih svetaca i blaženika te više slugu i službenica Božjih.
"Presretna sam i jako zahvalna svima koji su mi pomogli oko ostvarenja moje prve samostalne izložbe", izjavila je Vukina dodavši kako se posebno raduje što je imala priliku crtati portrete naših svetaca.

Izložbu, koja će u Križevcima biti otvorena do 10. lipnja, a koju je drugi put organiziralo Nacionalno svetište sv. Josipa iz Karlovca, prati sadržajan katalog. Analizu izloženih radova napisao je likovni kritičar Stanko Špoljarić, a u katalogu je objavljen i popis svih hrvatskih svetaca i blaženika te slugu i službenica Božjih te prikazani njihovi portreti.

Nakon Križevaca, izložba će tijekom godine biti postavljena u Šibeniku, Sisku, Čapljini, Krku, Malom Lošinju, Dubrovniku, a u Zagrebu na Hrvatskom katoličkom sveučilištu i u župi bl. Augustina Kažotića, zatim u Splitu, Čakovcu, u župi sv. Leopolda Mandića u Zagrebu, u Puli te Karlovcu. (Hina)