Preskočite na glavni sadržaj

Zagrebačko kazalište 'Gavella' obilježava 67. obljetnicu osnutka

Kazalište 'Gavella' obilježava 67. obljetnicu, podsjetivši da je skupina mladih glumaca i redatelja na čijem je čelu, kao 'primus inter pares' bio dr. Branko Gavella, preuzela 29. svibnja 1953. zgradu 'Malog kazališta' u Frankopanskoj 10 i osnovala Zagrebačko dramsko kazalište.
vrijeme: 29.05.2020.
mjesto: Zagreb; Gradsko dramsko kazalište Gavella, Frankopanska 8-10
url: https://www.gavella.hr/
Zbog obnove prostora prva je predstava izvedena na gostovanju u Subotici, a kazalište je gledateljima otvorilo svoja vrata 30. listopada 1954., s "Golgotom" Miroslava Krleže, u režiji Branka Gavelle, priopćeno je u petak iz Gradskog dramskog kazališta Gavella.

 

Tijekom više od šest desetljeća teatar u Frankopanskoj izrastao je u jednu od najcjenjenijih i najpostojanijih kazališnih kuća u Zagrebu i Hrvatskoj. Godine 1970. kazalištu je promijenjeno ime u Dramsko kazalište "Gavella", kojem je kasnije dodano i "gradsko".

 

Kazalište napominje da bez obzira što trenutno nije u mogućnosti igrati predstave u svojoj dvorani, zbog oštećenja u potresu, nastavlja s produkcijskim planovima i aktivnostima. Prije nekoliko dana počeli su s on-line probama "Višnjika" A. P. Čehova, predstave koja će se u koprodukciji s HNK u Osijeku izvesti početkom srpnja u sklopu 20. Osječkog ljeta kulture.

 

Sljedeće sezone predstava će se naizmjence igrati u Osijeku i Zagrebu. Predstavu režira Dražen Ferenčina, dramaturg  je Dubravko Mihanović, kostimografkinja Marita Ćopo, a od članova ansambla kazališta "Gavella" u "Višnjiku" igraju: Anja Đurinović Rakočević, Antonija Stanišić Šperanda, Enes Vejzović, Ivan Grčić te u zagrebačkim izvedbama Tara Rosandić.

 

U tijeku je i rad na projektu "Sanjam(o) predstavu", u sklopu Gavelline daleKOVIDnice, a pod autorskim vodstvom Filipa Šovagovića, u spisateljskoj suradnji s Dubravkom Mihanovićem. Rad se odvija u tri faze: kratke snimljene scene, s glumicama i glumcima našeg ansambla prikazivat ćemo na Youtube kanalu kazališta, ističu iz Gavelle.

 

Gledatelji će biti pozvani komentirati i sugerirati nastavke prikazanih scena. Na taj način publika će zajedno s nama usmjeravati razvoj materijala i sustvarati ga. U dosad snimljenim prizorima igraju: Boris Svrtan, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Sven Šestak, Enes Vejzović, Filip Križan, Ranko Zidarić, Jelena Miholjević, Anja Đurinović Rakočević, Tara Rosandić, Nikola Baće, Martina Čvek, Tena Nemet Brankov i Amar Bukvić, kažu iz Gavelle.

 

Kazalište izražava nadu da će ih ovako nastala cjelina dovesti i do izvedbe uživo, kada se za to stvore uvjeti.

 

"Sanjam(o) predstavu" počinje se emitirati na Youtube kanalu kazališta "Gavella", pet dana uzastopce, počevši od 29. svibnja.
 

"Gavella" glavni partner Projekta Ilica: Q’ART
 

Podsjeća i da će ove godine kazalište "Gavella" biti glavni partner Projekta Ilica: Q’ART.
 

Riječ je o projektu društvene i socijalne inovacije koji se bavi transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici - Ilici. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz participativno društveno djelovanje umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici.
 

U produkcijskom planu kazališta "Gavella" je i projekt koji se razvija po ideji Enesa Vejzovića, radnog naslova "Sedam soba za jednog gledatelja". Koncept je osmišljen kao kazalište za jednog gledatelja koji fizički obilazi sedam "stanica" (soba), gdje se susreće, u skladu s epidemiološkim naputkom o dopuštenom razmaku, s izvođačima.
 

Kazalište napominje da planirana premijera predstave "Usidrene", po drami Elvisa Bošnjaka, u režiji Anastasije Jankovske, koju rade u koprodukciji s HNK Split i HNK Zadar, zbog epidemioloških mjera neće biti održana na ovogodišnjem Splitskom ljetu, već početkom prosinca. (Hina)