Preskočite na glavni sadržaj

54. Međunarodna smotra folklora sredinom srpnja

54. izdanje Međunarodne smotre folklora održat će se od 15. do 19. srpnja 2020. na nekoliko zagrebačkih lokacija, a program će se moći pratiti i putem live streaminga.
vrijeme: 15.07.2020.
mjesto: Zagreb

„Iznimno nam je drago što možemo najaviti da će se ovogodišnja Smotra održati uživo, za razliku od mnogih drugih folklornih smotri i glazbenih festivala. Na ovaj način želimo stanovnicima Zagreba, a i svoj ostaloj publici, ponuditi program koji bi ih mogao uveseliti čak i u ovim teškim vremenima.“, rekao nam je umjetnički ravnatelj Smotre, etnolog Tvrtko Zebec. No, čak se ni ova smotra ne može pretvarati da je sve po starom. „S obzirom na trenutno epidemiološko stanje u državi i izvan nje, morat ćemo se maksimalno prilagoditi uvjetima i mjerama propisanima od strane nadležnih institucija. Ipak nam je zdravlje naših izvođača i posjetitelja najbitnije“, naglasio je Zebec.
 
Tako će se na programu naći izvođači iz raznih područja Hrvatske koji će prvenstveno predstaviti vokalno-instrumentalnu tradiciju svog zavičaja, s plesnim izvedbama tamo gdje će to dopuštati propisane epidemiološke mjere. No osim izvedba raznih folklornih društava, ovogodišnja Smotra nudi doista raznolik izbor popratnih programa u kojem svatko može pronaći nešto za sebe. Od projekcija etnografskih filmova na Ljetnoj pozornici Tuškanac, znanstvenih tribina u Mađarskom Institutu, izložbi u Tehničkom muzeju Nikola Tesla i Kulturno-informativnom centru, sve do glazbenih koncerata u Atriju Galerije Klovićevi dvori.
 
Organizatori Smotre ove godine očekuju manji broj posjetitelja no inače, no pripremili su se i za taj scenarij. Pribjegli su trenutno izrazito popularnoj metodi live streamanja svojih programa te će omogućiti mnogima da program ovogodišnje Smotre prate putem svojih računala ili pametnih telefona. Jer iako svi trebamo ostati odgovorni u što većoj mjeri, lijepo je zadržati tradiciju koja je u Zagrebu već više od pola stoljeća.

www.msf.hr