Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje knjige Marijana Špoljara 'Naprijed! U rikverc'

Povijesno društvo Koprivnica i Izdavačka kuća Meridijani pozivaju na predstavljanje knjige Marijana Špoljara 'Naprijed! U rikverc' (kolumne, kritike i ogledi) koje će se održati u Domu mladih u Koprivnici, na dvorišnoj terasi, u četvrtak, 28. svibnja 2020., s početkom u 19:30 sati.
vrijeme: 28.05.2020.
mjesto: Domu mladih u Koprivnici
 
Sudjeluju:

Akademik Dragutin Feletar, urednik knjige
Petra Somek, prof., direktorica Meridijana
Doc. dr. sc. Željko Krušelj, recenzent knjige
Dr. sc. Dijana Sabolović-Krajina, recezentica knjige

Recenzentica dr. sc. Dijana Samobolović Krajina napisala je da se Marijan Špoljar u tekstovima u svojoj novoj knjizi „Naprijed! U rikverc“ bavi kulturološkim aspektima raznolikih fenomena društvene i političke zbilje, uključujući i urbanizam, sport, subkulturu, jezik i druga područja. Na primjeru koprivničke mikrosredine, Špoljar prati turbulentne, višeslojne promjene u nas u zadnjih trideset godina.
Recenzent doc. dr. sc. Željko Krušelj ističe da se Špoljar ne boji izricati svoje lijeve i liberalne stavove, držeći da probuđeni konzervativizam, protkan i nekritičkim državotvornim dogmatizmom, vodi u sukobe i gradnju mentalnih zidova te smanjuje prostor sloboda. Iako se trenutno mnogima čini uzaludnom, pobuna angažiranog intelektualca, za što je prototip upravo Špoljar, u vremenu koje dolazi dobivat će na važnosti, zaključuje Krušelj.

www.facebook.com/Meridijani