Preskočite na glavni sadržaj

VAFI i RAFI od 1. do 7. lipnja, prva varaždinska manifestacija nakon koronakrize

Prva manifestacija koja će javnosti otvoriti vrata u Varaždinu nakon krize izazvane koronavirusom bit će 11. VAFI & RAFI - Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih, koji će se održavati od 1. do 7. lipnja.
vrijeme: 01.06.2020.
mjesto: Varaždin
url: http://vafirafi.com/
Festival za koji je ove godine stigao rekordan broj filmova – njih više od tisuću iz 85 zemalja – najavljen je na konferenciji za novinare u srijedu u varaždinskoj Gradskoj vijećnici. Organizatori, udruga Filmsko-kreativni studio VANIMA iz Varaždina i Javna ustanova Art-kino iz Rijeke, najavili su realizaciju festivala u tri dijela – VAFI sekcija, filmovi koje su radila djeca i mladi, bit će održana od 1. do 7 lipnja, dok će u Rijeci RAFI sekcija, filmovi za djecu i mlade, kao i projekcije pobjedničkih filmova u Varaždinu, biti realizirane na jesen.

 

Zbog specifične situacije, prvi put od osnivanja festivala, mladi animatori neće gostovati u Varaždinu, već će svih šest službenih projekcija iz VAFI sekcije biti prikazivano u posebno pripremljenim emisijama za televizijsko emitiranje. Tako će od 4. do 7. lipnja emisije biti prikazivane na nacionalnom nivou u sklopu kanala RTL Kockica, te putem platforme RTL Play. Emitiranju se na lokalnom nivou priključuju Varaždinska televizija (VTV) te Prva školska televizija u suradnji s Magic NET-om. Svi filmovi u konkurenciji VAFI sekcije bit će javnosti dostupni za gledanje i putem online platforme.

 

Direktor festivala Hrvoje Selec istaknuo je kako je Organizacijski odbor zaključio da je prezentirati VAFI & RAFI na ovaj način, osim projekcijama u kino dvoranama, odlična prilika za približavanje široj publici.

 

"Kino projekcije zamijenili smo televizijskim emitiranjem, a u realizaciju je uključen velik broj ljudi pa su filmovi selektirani, reportaže snimljene i odrađeni studijski razgovori u Varaždinu i Zagrebu", kazao je Selec.

 

Festival je poznat i priznat dugi niz godina, ne samo u Varaždinu i Hrvatskoj, već i šire, a da nije ove situacije s koronavirusom, ovih dana bismo očekivali goste iz cijelog svijeta, istaknula je zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica koja je i sama dugi niz godina bila članica studija VANIMA.

 

"Ove godine VAFI ide u nešto drugačijem izdanju, ali to ne znači da je to nešto loše. Dapače, mislim da je to jako velik iskorak koji je VAFI napravio kroz svoju prošlost. Novo izdanje bit će još veći promotor i Varaždina, i animacije, i djece”, zaključila je Malenica.

 

Zemlja partner ovogodišnjeg festivala je Irska, pa će se sličan festivalski koncept sredinom lipnja realizirati i u toj zemlji, uz prikazivanje nastalih reportaža i dijela filmova s VAFI & RAFI festivala.

 

Službeno otvorenje festivala bit će 1. lipnja u 20 sati u varaždinskom Centru za mlade, kada će biti otvorena izložba autorskog tima LIGO, dok će mladi kreativci okupljeni u udruzi Kuća kreativnih inovacija prezentirati radionice koje će održavati tijekom ljeta. (Hina)