Preskočite na glavni sadržaj

Predstavljanje izložbe i knjige Alfreda Freddya Krupe

U Galeriji Kraluš (POU Sv. Ivan Zelina), u četvrtak, 28. svibnja 2020., u 19 sati, otvara se samostalna izložba crteža i slika akademskog slikara Alfreda Freddya Krupe, kao i predstavljanje slikareve nove stručne knjige udžbeničkog tipa 'Mislite! Think!'.
vrijeme: 28.05.2020.
mjesto: Galerija Kraluš, POU Sv. Ivan Zelina
url: https://www.pou-zelina.hr/

Na ovoj samostalnoj izložbi, nakon nepredviđene odgode otvorenja radi izbijanja pandemije COVID-19 u ožujku ove godine, posjetitelji će moći razgledati 23 nova slikareva rada nastala u razdoblju 2019. – 2020., većinom kombinirane tehnike – eksperimenti miješanja drugih slikarskih, crtačkih i grafičkih tehnika s temeljnom tehnikom tuša.
Radi se o još jednoj realizaciji vlastitog programa napisanog 1996. godine, a koji se danas smatra manifestom međunarodnog slikarskog pokreta New Ink Art, tj. jednim od njegovih temeljnih dokumenata. U predgovoru kataloga likovni kritičar Ante Vranković, između ostalog, naglašava: "Izloženi radovi u tušu, akrilu i kombiniranim tehnikama koji su pred nama, većinom su nastali nakon izložbe u Galeriji Karas, te do sada nisu bili izlagani. I za njih također vrijedi konstatacija koju je slikar iznio u intervjuu povodom te izložbe: ”Po motivima, to su krajolici, vedute, aktovi, radovi inspirirani japanskim drvorezima, trenutnom osobnom i društvenom situacijom…” Te riječi odaju da iza Krupinih prikaza pejzaža, gradskih vizura i ženskih aktova koji su pred nama, valja naslutiti dublje slojeve značenja, i da su ti, klasični slikarski motivi, zapravo tek ”izlike”, kroz koje umjetnik progovara o svojim životnim promišljanjima, te o svekolikoj (ne osobito vedroj) situaciji naše današnjice."

Dvojezična knjige "Mislite! Think" 99. je knjiga u Maloj biblioteci "Dragutin Domjanić" i predstavlja prvo hrvatsko, znatno prošireno i grafički obogaćeno izdanje umjetnikove knjige "Tekstovi 1994.-2017." objavljene 2018.godine u SAD-u.

Prigodom otvorenja izložbe i predstavljanja knjige govoriti će urednik knjige i autor predgovora izložbe povjesničar umjetnosti Ante Vranković, kustos galerije Marijan Grakalić, ravnateljica POU Vesna Bičak Dananić te studentica slikarstva Mateja Majcen.
 
Izložba ostaje otvorena do 28. lipnja 2020. godine.

https://www.facebook.com/GalerijaKralusZelina/