Preskočite na glavni sadržaj

Vrti svoj film – akcija Sedmog kontinenta za edukaciju i obiteljsko uživanje u filmu

Udruga 'Djeca susreću umjetnost', uz pomoć djece, nastavnika i roditelja iz cijele Hrvatske, predstavlja pilot verziju akcije 'Vrti svoj film' nastale u vrijeme Covid mjera i u očekivanju otvaranja kinodvorana.
vrijeme: 22.05.2020.
url: https://www.sedmikontinent.org/
Probranim filmskim ostvarenjima na online destinaciji pridodani su dinamični i interaktivni video dodaci, uvodi i razgovori s gostima, koji nude cjelovit doživljaj nalik posjetu kinu u sklopu njihova poznatog filmskog programa za škole i vrtiće Sedmi kontinent. Voditelji ovog formata su mladi filmofili koji u estetici vloga, YouTubea i društvenih mreža, s brojnim umecima te nadahnuti stilom svakog pojedinog djela predstavljaju film (3-5 minuta) te nakon projekcije razgovaraju s redateljima, animatorima i kritičarima (7-10 minuta) o predmetnom naslovu, umjetničkoj profesiji i mediju filma. Pojedine cjeline prilagođene su različitim uzrastima, ali obrađene tako da budu zanimljive cijeloj obitelji, a svaka cjelina nudi i interaktivne mogućnosti sudjelovanja i provjere znanja kroz igru.

 

Preview formata Vrti svoj film može se pogledati ovdje: link.

 

Do sada su obrađene dvije animiranofilmske poslastice iz kataloga Sedmog kontinenta – Ježeva kuća i Phantom Boy. Ježeva kuća Eve Cvijanović adaptacija je slavne poeme Branka Ćopića u stop-animacijsko remek-djelo načinjeno od detaljnog šumskog krajolika i mekih, vunastih lutaka kojima glasove posuđuju glumci svjetskog glasa poput Rade Šerbedžije, Kennetha Welsha i France Castel, dok je glazbu nadahnutu žanrom vesterna radio Darko Rundek. Nagrađivana na prestižnim festivalima poput Berlinalea, Ottawe i Animafesta, ova koprodukcija Hrvatske i Kanade uposlila je vodeće hrvatske majstore stop-animacijske tehnike, ali i legendarnog Tima Allena poznatog po radu na filmovima Tima Burtona i Wesa Andersona. Dugometražni animirani film Phantom Boy (Jean-Loup Felicioli i Alain Gagnol, Francuska i Belgija, 2015), likovno nadahnut kubističkim stvaralaštvom Pabla Picassa i franko-belgijskom školom stripa te ostvaren u slavnom francuskom studiju Folimage, fantazijski je superherojski krimić, ali i obiteljski film rađen kombinacijom klasičnog crteža i računalne animacije.

 

Uskoro slijedi i nastavak snimanja filmskih doživljaja koji predstavljaju žanrovsku, tematsku i autorsku raznolikost filmskih rodova, vrsta i tehnika, a informacije o novim sadržajima mogu se dobiti putem društvenih mreža: [@sedmikontinent]Instagram i Facebook.

 

Pristup snimljenom sadržaju na online destinaciji akcije Vrti svoj film besplatan je do kraja školske godine uz prijavu na: vrtisvojfilm@sedmikontinent.org. Djeca, mladi, učenici i roditelji mogu se prijaviti samostalno, ali o mogućnosti prijave mogu obavijestiti i svoje učitelje i nastavnike.

 

Filmska destinacija za djecu i mlade Vrti svoj film realizira se uz pomoć online platforme www.filmubolnici.org koju je udruga Djeca susreću umjetnost pokrenula zahvaljujući sredstvima Potprograma MEDIA.

 

Daljnjim razvojem akcije Vrti svoj film kao VOD platforme nakon prestanka izvanredne pandemijske situacije Udruga planira stvoriti trajnu online destinaciju za djecu, mlade i učitelje kojima je pristup kino-doživljaju i umjetničkom filmu i inače ograničen.

 

Na projektu Vrti svoj film dosada angažirani su animacijski studio Tetrabot i Vedran Štefan, skladatelj Hrvoje Nikšić, redatelji i scenaristi Dalija Dozet, Ivan Sikavica i Anita Čeko, filmska kritičarka Višnja Vukašinović  te snimatelj i montažer Dario Hacek. Gostuju stalni suradnici programa Sedmi kontinent, stručnjaci različitih filmskih profesija.

 

Ekipa profesionalaca angažirana na projektu nadahnuta je, međutim, prije svega sjajnim odazivom djece, nastavnika i roditelja iz cijele Hrvatske. Mladi filmofili upoznati s programima Udruge kao nativni korisnici naprednih informatičkih mogućnosti dali su najveći doprinos u prikupljanju i pripremi materijala te im stoga prirodno pripada i središnja voditeljska funkcija u ovom edukativno-zabavnom projektu kojemu su dali biljeg svojega ukusa i izričaja. Pridružite im se na: link.